Hybride werken

Hybride werken | Het nieuwe normaal

Inspiratie: kennisbank

Hybride werken

  • Marjella van Meer
  • Leestijd: 5 minuten
  • 7-7-2021

Hybride werken: Het nieuwe normaal

Bij veel organisaties werken medewerkers (deels) vanuit huis in verband met de coronacrisis. Naar verwachting zal dit in zekere mate zo blijven, ook nu de maatregelen langzaamaan versoepelen. Uit onderzoek van de Nationale Vacaturebank blijkt dat 49% van de Nederlanders na de coronacrisis (deels) vanuit huis wil blijven werken. Hybride werken is dus bij veel bedrijven het nieuwe normaal. In deze blog vertellen we meer over wat hybride werken precies betekent en wat voor voordelen hybride werken met zich meebrengt voor de organisatie en de medewerkers.

Wat is hybride werken?

Maar, wat betekent hybride werken nou eigenlijk? Hybride werken is het werken op verschillende plaatsen en tijden. Hierbij kan gedacht worden aan de combinatie van thuis werken en op kantoor werken, maar de werkzaamheden kunnen ook uitgevoerd worden in bijvoorbeeld een bibliotheek of een koffiezaakje. Zolang een locatie beschikt over goede WiFi, is het een geschikte plek voor hybride werken. Sinds de coronapandemie werken veel mensen (deels) vanuit huis, in januari 2021 werkte zelfs nog 48% procent van de werkende Nederlanders. De wil om weer fulltime naar kantoor te gaan, neemt af onder medewerkers. Ze hebben de voordelen van het hybride werken nu ontdekt en vinden het prettig om in verschillende omgevingen te werken. Hybride werken, het nieuwe normaal dus!

3 voordelen van hybride werken?

Fulltime op kantoor werken, dat wil niet iedereen meer. Dat is niet voor niets! Hybride werken kent namelijk veel voordelen voor zowel de medewerker als de werkgever. Hieronder staan de meest bekende voordelen van hybride werken op een rij.

1.      Hogere productiviteit door hybride werken

Hybride werken zorgt over het algemeen voor een hogere productiviteit, omdat medewerkers thuis vaak veel geconcentreerder werken. Op kantoor worden ze vaker gestoord, bijvoorbeeld door onaangekondigde bezoekjes van collega’s. Ook kan het in grote kantoortuinen af en toe erg rumoerig en onrustig zijn, omdat er zoveel mensen in dezelfde ruimte aanwezig zijn. Thuis ervaren medewerkers over het algemeen minder afleiding. Hierdoor liggen de netto-werktijden bij hybride werken tot wel drie uur per dag hoger dan bij de traditionele werkvormen. Het is vanzelfsprekend dat medewerkers dus ook een hogere productiviteit hebben wanneer zij het werken op kantoor afwisselen met het werken vanuit huis of andere locaties. Grote kans dat medewerkers door de afwisseling van werkplekken ook creatiever zijn in het vinden van oplossingen voor bepaalde problemen of vraagstukken binnen de organisatie.

2.      Meer tevredenheid onder medewerkers

Doordat medewerkers zelf hun werkplek én werktijden kunnen uitkiezen, krijgen zij veel meer vrijheid. Het wordt voor medewerkers veel makkelijker om het werk te combineren met hun privéleven en dit zorgt ervoor dat medewerkers veel effectiever met hun tijd omgaan. Over het algemeen zijn mensen die hybride werken meer gemotiveerd en zitten ze beter in hun vel. Verbondenheid onderling kan ook makkelijk gecreëerd worden door hybride vergaderen en dagelijkse contactmomenten. Dit zorgt ervoor dat zij tevreden zijn over hun werkgever en trouwe medewerkers zijn heel belangrijk voor een organisatie. Een groot voordeel dus voor beide partijen!

3.      Geld, tijd en energie besparen met hybride werken

Werken op afstand zorgt ervoor dat er flink bespaard kan worden op kosten. Een kantoorruimte hoeft namelijk niet meer zo groot te zijn als bij traditionele werkvormen en daarnaast is de organisatie ook minder geld kwijt aan kantoorbenodigdheden en consumptiegoederen. Daarnaast wordt het woon-werkverkeer van medewerkers beperkt, waardoor er veel tijd en geld bespaard wordt. Door de beperking van het reisverkeer vermindert de uitstoot en de ecologische voetafdruk van de organisatie. Hybride werken is hierdoor ook nog eens duurzaam en goed voor het milieu!

Succesvol hybride werken

Het werken op afstand brengt niet alleen maar voordelen, maar ook een aantal uitdagingen met zich mee. Het is belangrijk om goede, duidelijke afspraken te maken en daarnaast moet de organisatie over de juiste tools en systemen beschikken om hybride werken te kunnen organiseren en shadow IT te voorkomen. Alleen op die manier zal het werken op afstand soepel verlopen. Daarover lees je meer in onze blog ‘thuiswerken goed faciliteren‘.

Met onze dienst ‘moderne werkplek’ zorgen wij ervoor dat medewerkers altijd en overal op een veilige manier samen kunnen werken, op een manier die bij hen en de organisatie past.
Neem gerust contact op met één van onze specialisten om te bekijken hoe wij jullie organisatie kunnen ondersteunen op het gebied van hybride werken.

Meer weten?

Neem contact op met Michiel

Op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!