Data omzetten tot informatie

Datagedreven werken

Inspiratie: kennisbank

Datagedreven werken

  • Marjella van Meer
  • Leestijd: 2 minuten
  • 08-11-2021

Datagedreven werken binnen organisaties

Binnen een datagedreven organisatie worden managementbeslissingen genomen op basis van feiten. Deze feiten worden verzameld in de vorm van data uit bijvoorbeeld ICT-systemen waar medewerkers mee werken. Lees in deze blog meer over datagedreven werken en de voordelen van een datagedreven organisatie.

Wat is datagedreven werken?

Datagedreven werken is het sturen van een organisatie op basis van onbewerkte feiten en data. Alle strategieën en beslissingen binnen een datagedreven organisatie zijn dus gebaseerd op feiten in plaats van ervaringen of de intuïtie van medewerkers. In de tijd waarin we leven is er meer data dan ooit beschikbaar en daarnaast zijn nieuwe technologieën in staat om steeds meer data op te slaan, te verwerken en te verzenden. Als u ook uw organisatie wilt laten draaien op goed onderbouwde beslissingen, is dit dus het ideale moment om over te stappen naar een datagedreven organisatie.

Wat zijn de voordelen van datagedreven werken?

Waarom het een slimme keuze is om aan de slag te gaan met datagedreven werken binnen uw organisatie? We geven je een overzicht van de voordelen die datagedreven organisaties ervaren:

  • Door processen datagedreven in te richten, kunnen werkzaamheden beter en/of sneller uitgevoerd worden.
  • Door data is er meer inzicht in de ontwikkelingen die gaan komen. Een datagedreven organisatie is wendbaarder en kan beter reageren op wat er gaat komen.
  • Beslissingen worden gebaseerd op harde feiten in plaats van onderbuikgevoelens, waardoor een datagedreven organisatie een beter onderbouwd beleid ontwikkelt.
  • De keuzes die gemaakt worden op basis van data zijn duidelijk te herleiden. Hierdoor is een datagedreven organisatie transparanter.
  • Door processen opnieuw in te richten en continu te blijven monitoren en verbeteren, stijgt de kwaliteit van de producten of diensten die een datagedreven organisatie aanbiedt.

Datagedreven organisatie inrichten

Datagedreven werken biedt een organisatie dus veel voordelen. Wel zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden om de overgang naar een datagedreven organisatie succesvol te doorlopen. In onze whitepaper datagedreven werken behandelen we alle randvoorwaarden en geven we tips om aan de slag te gaan.

Download whitepaper datagedreven werken

Data omzetten naar waardevolle informatie voor uw organisatie? In deze whitepaper geven we tips waar u direct mee aan de slag kan!