Van Adrichem Kwekerijen: Van vervangingsvraagstuk naar een strategische ICT-oplossing met Microsoft 365

Case

Van Adrichem Kwekerijen:

Van vervangingsvraagstuk naar een strategische
ICT-oplossing met Microsoft 365

‘’Doordat we ICT strategisch inzetten, is het meer dan alleen een kostenpost’’

Tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst Ondernemend Steenbergen kwamen DataByte en Van Adrichem nader met elkaar in contact. Deze ontmoeting was niet alleen een mooie start van het nieuwe jaar, maar ook een mooi begin van een nieuwe samenwerking. Een samenwerking die in het teken staat van de toekomst en het strategisch inzetten van ICT.

Bij Van Adrichem Kwekerijen is de ICT verdeeld over twee locaties: Steenbergen en Westdorpe. De ICT-omgeving in Steenbergen was lokaal ingedeeld en Westdorpe werkte al in de cloud. Door deze twee ICT-omgevingen te centraliseren ontstonden er meerdere voordelen voor Van Adrichem:

  • Kostenbesparing
  • Toenemende flexibiliteit
  • Geen dubbele data meer
  • Efficiënter werken
  • Klaar voor de toekomst!

 

Al met al een enorme professionaliseringsslag dus. Loek van Adrichem (Mede Eigenaar) vertelt.

Bij Van Adrichem Kwekerijen is de ICT verdeeld over twee locaties: Steenbergen en Westdorpe. De ICT-omgeving in Steenbergen was lokaal ingedeeld en Westdorpe werkte al in de cloud. Door deze twee ICT-omgevingen te centraliseren ontstonden er meerdere voordelen voor Van Adrichem:

  • Kostenbesparing
  • Toenemende flexibiliteit
  • Geen dubbele data meer
  • Efficiënter werken
  • Klaar voor de toekomst!

Al met al een enorme professionaliseringsslag dus. Loek van Adrichem (Mede Eigenaar) vertelt.

Over Van Adrichem Kwekerijen:

Vandaag de dag is Van Adrichem Kwekerijen een betrouwbare producent van de smakelijkste grove trostomaten. Van Adrichem Kwekerijen is een zeer efficiënte onderneming van in totaal 40 ha. Retailketens in Duitsland, Italië, Scandinavië, Spanje en Oost-Europa rekenen jaarrond op hun dagverse tomaten. Aan die positie en reputatie hebben ze jarenlang gewerkt.

Van vervangingsvraagstuk naar een strategische ICT-oplossing

‘’De professionaliseringsslag die we op het gebied van ICT hebben door gemaakt begon met een vervangingsvraagstuk rondom onze server (voorzien van de Microsoft Server licentie 2008) op locatie Steenbergen. De server was aan vervanging toe. DataByte heeft proactief met ons meegedacht. Onze twee ICT-omgevingen zijn gecentraliseerd in de cloud en onze documenten verwerken we met Microsoft 365 applicaties, waaronder SharePoint. Nitea (Arbeidsregistratie software) is belangrijk voor onze dagelijkse organisatie-aansturing. Deze software is nog niet als applicatie beschikbaar en draait nu nog in de DataByte Cloud. Maar zodra Nitea er op ingericht is, kunnen wij onze gehele ICT-omgeving draaien in Microsoft 365. Met deze slag zijn we dus klaar voor de volgende stap. Dat DataByte zo met ons vooruit heeft gedacht, maakt het voor mij een professionele partij waarmee ik fijn kan samenwerken!’’ aldus Loek.

Kostenbesparing bij Van Adrichem Kwekerijen

‘’In de tomatenkwekerij is het belangrijk de kostprijs laag te houden’’ vertelt Loek. ‘’ICT moet dus echt iets bijdragen en meer zijn dan een kostenpost. Met DataByte hebben we kritisch gekeken naar het aantal gebruikers en de optimale inrichting van onze ICT. Daardoor heb ik nu minder kosten aan ICT omdat het aantal gebruikers is afgenomen en tegelijkertijd is de efficiëntie is toegenomen.’’

Toenemende flexibiliteit

Loek: ‘’Met onze migratie naar Microsoft 365 kunnen de medewerkers op kantoor ook thuis werken. Vanuit elke locatie is onze data beschikbaar. Zeker gezien de huidige tijd is het fijn dat we daar op voorbereid zijn. Van de migratie zelf merkten we trouwens niks. Er was een duidelijke handleiding beschikbaar en voor vragen konden we altijd bij de engineer of bij support terecht.’’

Geen dubbele data meer

‘’Waar ik voorheen nog data moest kopiëren van de cloud-omgeving in Westdorpe naar de server in Steenbergen, hebben we nu alle data centraal. Dit scheelt een hoop in dubbele en mogelijk foutieve data!’’

Efficiënter werken; geen flessenpost meer

‘’Op zowel onze locatie Westdorpe als Steenbergen wordt administratie gedaan. Zo worden in Westdorpe de werkuren van die locatie verwerkt en vindt de uitbetaling in Steenbergen plaats. Voorheen stuurden ze nog wel eens ‘flessenpost’ naar elkaar.’’ grapt Loek. ‘’Het sturen van e-mails bedoel ik daarmee natuurlijk. Nu werken de medewerkers op kantoor via SharePoint en kunnen ze tegelijkertijd bij bestanden waar ze samen in werken. Wel zo efficiënt!’’ lacht Loek.

In de toekomst maken we steeds meer beslissingen op basis van data

‘’DataByte denkt echt met ons mee. Zo kreeg ik laatst een nieuwsbrief waarin de mogelijkheden rondom digitalisering werden toegelicht. Binnenkort komt Sjors  (Business Consultant bij DataByte) langs om me te adviseren over de mogelijkheden rondom digitalisering.

Wij zoeken altijd naar de optimale balans van de belastbaarheid van een tomatenplant en de groei. Wordt een plant te zwaar belast doordat er te veel vruchten aan hangen, dan groeit de plant onvoldoende. Deze optimale balans is cruciaal voor een goede oogst. Data kan ons hier wellicht bij ondersteunen.

In de toekomst willen we namelijk graag meer beslissingen maken op basis van data. Zo zetten we ICT in de toekomst nog strategischer in en brengt ICT de organisatie verder!’’ Aldus Loek.

Meer over de ICT-omgeving bij van Adrichem Kwekerijen: