Bluekens

Bluekens Truck en Bus: Optimaal beveiligd met managed EDR

Case

Bluekens Truck en Bus

Optimaal beveiligd met managed EDR

“Managed EDR van DataByte is een complete beveiligingsoplossing.”

Bluekens

Er zijn genoeg voorbeelden van organisaties waar cyberaanvallen geleid hebben tot verlies van data, omzet, klanten of zelfs faillissement. Optimale beveiliging van de ICT-omgeving is belangrijker dan ooit. Dit merkten ze ook bij Bluekens Truck en Bus, vandaar dat zij nu alweer ruim een halfjaar gebruik maken van DataByte managed EDR met SentinelOne. Wilbert Karstanje (systeembeheerder bij Bluekens Truck en Bus) vertelt over deze nieuwe manier van beveiligen en de jarenlange samenwerking met DataByte.

Over Bluekens Truck en Bus

Bluekens Truck en Bus is officieel dealer van Volvo Trucks, Volvo Bus, Renault Trucks en Renault Trucks bedrijfswagens met vestigingen in Breda, Roosendaal, Oosterhout, Goes en Middelharnis. Daarnaast zijn ze een vertrouwde partner voor vele OV-bedrijven en touringcarbedrijven. Als partner in professionele mobiliteit biedt Bluekens Truck en Bus alle diensten die bijdragen aan uptime en rendement van het wagenpark. Vanuit die optiek kijken ze naar trucks, getrokken materieel, lichte bedrijfswagens en bussen. Van koop tot beheer en van onderhoud tot drivertrainingen, alles wordt vanuit de ambitie en passie voor mobiliteit geregeld en uitgevoerd.

Cyberaanvallen vragen om een nieuwe manier van beveiligen

Het aantal cyberaanvallen en de gevolgen daarvan blijven alsmaar toenemen, ook in de transportsector. Basis beveiligingsoplossingen zoals een firewall en virusscanner bieden hierdoor ook voor Bluekens Truck en Bus onvoldoende bescherming tegen cyberaanvallen. Deze traditionele oplossingen werken namelijk op basis van een database met daarin technische kenmerken van virussen. Een virus moet dus eerst bekend zijn in de database en herkend worden, voordat deze wordt afgevangen. Het was voor Wilbert hierdoor al snel duidelijk dat een nieuwe manier van beveiligen nodig was om de ICT-omgeving van Bluekens Truck en Bus optimaal te beschermen.

Wilbert vertelt: “Beveiliging is een hot item. We kijken steeds hoe we onze ICT-omgeving beter kunnen beveiligen. Met managed EDR van SentinelOne combineren we alle losse beveiligingstechnieken in één oplossing die verder gaat dan alleen een virusscanner of firewall. Ik kan in de dashboards ontzettend veel zien. Dat maakt het zo mooi, want alleen een virusscanner op zich zegt niks. Managed EDR van DataByte is een complete beveiligingsoplossing. Hierdoor hoef ik me geen zorgen meer te maken over de bescherming van onze ICT-omgeving.”

Bedreigingen elimineren vóórdat een traditionele antivirus deze zou herkennen

Met managed EDR wordt het gedrag van endpoints (zoals servers, werkstations, laptops of telefoons) continu gemonitord. Het systeem acteert direct bij afwijkend gedrag op deze endpoints. Wanneer bijvoorbeeld een cryptovirus via achtergrondprocessen snel veel bestanden wijzigt, herkent SentinelOne dit als afwijkend gedrag op het endpoint. Het virus wordt dan direct geblokkeerd en de omgeving inclusief alle bestanden wordt veiliggesteld. Dankzij Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML) is de omgeving van Bluekens Truck en Bus nu optimaal beveiligd en worden bedreigingen al aangepakt vóórdat een traditionele virusscanner deze zou herkennen.

“De vaste engineers van DataByte kennen onze omgeving door en door.’’

Op de vraag wat ze bij Bluekens Truck en Bus merken van de nieuwe manier van beveiligen, antwoordt Wilbert: “Van de implementatie hebben we weinig gemerkt. De vaste engineers vanuit DataByte kennen onze omgeving door en door. SentinelOne is hierdoor snel geïmplementeerd. De overgang heeft geen invloed gehad op het werk of de beschikbaarheid. Er is voor de gebruikers helemaal niets veranderd, behalve dat we beter beveiligd zijn natuurlijk!”

Al meer dan tien jaar tevreden klant!

Bluekens Truck en Bus is al sinds 2011 klant bij DataByte. Wilbert vertelt: “Dat we al meer dan tien jaar klant zijn, zegt denk ik genoeg over de dienstverlening van DataByte. Al die tijd zijn we al tevreden. We worden goed geholpen en hebben vaste aanspreekpunten binnen DataByte. Door de toetreding tot Interstellar krijgen we nu ook vanuit andere invalshoeken inzichten en informatie. Dat ervaar ik zeker positief. We zijn tevreden met DataByte als vaste partner die ons adviseert en ondersteunt in alles op het gebied van ICT.”

Meer over onze dienstverlening bij Bluekens: