computerbeveiliging

Versterk ICT-beveiliging | 5 cybersecurity tips

Inspiratie: kennisbank

5 tips voor optimale ICT-beveiliging

  • Thom van Zundert
  • Leestijd: 7 minuten
  • 26-5-2021

Versterk uw ICT-beveiliging

Het aantal cyberaanvallen blijft stijgen. Eén van de oorzaken hiervan is dat medewerkers wegens COVID-19 veel vaker thuis werken. Omdat cybercrime steeds vaker voorkomt, wordt het ook steeds belangrijk om uw computer goed te beveiligen en zo te voorkomen dat hackers bij uw gegevens kunnen.

In dit blog geven wij inzicht in het belang van cybersecurity en daarbij geven wij 5 handige tips om cyberaanvallen te voorkomen. Wanneer u meer wilt leren over ICT-beveiliging en cybersecurity, kunt u op een moment dat het voor u uitkomt ons online event terugkijken. Daarbij gaan we nog dieper in op de tips om cybercrime te voorkomen.

Medewerkers bewust maken van het belang van ICT-beveiliging

80% van de incidenten ontstaat door menselijke fouten. Wanneer er op een verkeerde link geklikt wordt, of er een verkeerde bijlage geopend wordt, kan er een virus op de computer terecht komen. Ook kan er zomaar vertrouwelijke informatie naar een verkeerd e-mailadres gestuurd worden. De medewerkers doen dit uiteraard niet expres en zijn zich vaak niet bewust van welke gevolgen zulke acties met zich mee kunnen brengen. Het is daarom erg belangrijk om medewerkers goed in te lichten over het belang van cybersecurity en goede ICT-beveiliging. Vaak zijn het namelijk niet de softwareprogramma’s, maar de medewerkers die de grootste bedreiging voor uw ICT-beveiliging vormen.

  • Tip: Maak medewerkers bewust van cybersecurityrisico’s  

Vaak zijn medewerkers zich niet eens bewust van de gevaren die kleine foutjes met zich mee kunnen brengen. De kans op cyberaanvallen en datalekken kan eenvoudig beperkt worden door medewerkers meer bewust te maken van het belang van cybersecurity. Daarbij is het ook goed om ze wat simpele tips te geven over hoe zij de computers het beste kunnen beveiligen, die ze direct zelf kunnen toepassen. Dit kan bijvoorbeeld door uw medewerkers een security awareness training aan te bieden.
Fouten maken blijft natuurlijk iets menselijk en hierdoor zullen fouten van medewerkers zeker niet altijd voorkomen kunnen worden. Toch kunt u het risico hierop beperken door gebruik te maken van de Advanced Threat Protection van Microsoft 365, waardoor de bijlagen en links in e-mailbericht gescand en gecontroleerd worden.

Gegevens op uw computer beveiligen

Vrijwel iedereen heeft zijn of haar mobiele telefoon met een wachtwoord, code, vingerafdruk of gezichtsherkenning beveiligd. Binnen organisaties is het minimaal zo belangrijk om gegevens goed te beveiligen. In sommige organisaties is het mogelijk voor medewerkers om via een extern of openbaar netwerk, of via een onveilig apparaat in te loggen en bedrijfsgegevens te openen. Dit is ontzettend gevaarlijk en moet natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook is het belangrijk dat medewerkers het beeldscherm vergrendelen zodra zij van hun plek gaan. Zo kan niemand in de computer en zijn de gegevens veilig, ook wanneer er even niemand achter het bureau zit.

  •  Tip: Stel veiligheidsprocedures in  

Microsoft 365 kan u helpen met het controleren van data. U kunt zo zelf bepalen wie gemachtigd is tot het openen van bepaalde gegevens. Daarnaast kunt u ook instellen waar werknemers deze gegevens kunnen openen. Zo beheert u zelf de toegang tot de gegevens. Indien een device kwijt of gestolen is, kunt u de toestemming voor dat apparaat eenvoudig weer intrekken. Door zelf de veiligheidsprocedures in te stellen, heeft u de ICT-beveiliging van uw bedrijf altijd onder controle.  Neem gerust contact met ons op om te kijken wat we op dit gebied voor uw organisatie kunnen betekenen.

Computerbeveiliging controleren

Wanneer organisaties antivirussoftware, spamfilters en firewall hebben geïnstalleerd, is het van essentieel belang om te testen of deze ook daadwerkelijk allemaal werkzaam zijn. Indien er één niet werkzaam is, kunt u namelijk alsnog slachtoffer worden van cybercriminaliteit. Hiermee kunnen kostbare gegevens verloren gaan en dit kan ervoor zorgen dat uw gegevens in handen komen van concurrenten. Wanneer dit klantgegevens zijn, riskeert u hoge boetes en imagoschade. Het is dus belangrijk om dit te voorkomen en de computers goed te beschermen tegen hackers.

  • Tip: Test uw antivirussoftware!  

Test dus altijd uw antivirussoftware, spamfilters en firewall. Dit kan eenvoudig met behulp van een penetratietest, waarmee onderzocht wordt of uw systemen bestand zijn tegen hackers. Dit kunnen wij ook eenvoudig voor u controleren met onze security check.

Wat te doen bij cyberaanval of datalek?

De meeste organisaties treffen maatregelen om cyberaanvallen te voorkomen, maar ze denken vaak niet na over hoe ze moeten handelen wanneer ze toch met een cyberaanval of datalek te maken krijgen. Omdat organisaties geen noodplan hebben opgesteld, weten ze niet hoe ze moeten reageren en hierdoor gaat er kostbare tijd verloren. Een cyberaanval kan ervoor zorgen dat de organisatie een tijd stil komt te liggen en dit kan grote gevolgen met zich meebrengen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het is daarom belangrijk om niet alleen na te denken over goede ICT-beveiliging om cybercrime te voorkomen, maar ook een plan op te stellen met daarin de stappen die u en uw werknemers moeten ondernemen als de organisatie toch te maken krijgt met een cyberaanval. 

  • Tip: Stel een stappenplan op over wat te doen bij een cyberaanval

De kans op een cyberaanval of datalek is altijd aanwezig, hoe goed u ook denkt beschermd te zijn. Door een goed plan op te stellen en uw werknemers in te lichten over wat ze moeten doen in het geval van een datalek of cyberaanval, houden ze eerder het hoofd koel wanneer de organisatie slachtoffer wordt van cybercrime. Door snel en op de juiste manier te reageren, zal een cyberaanval minder negatieve gevolgen hebben voor de organisatie.

Cybercrime voorkomen met goede wachtwoorden

Er zijn organisaties waarbij medewerkers voor verschillende sites of systemen hetzelfde wachtwoord hebben. Het komt ook nog te vaak voor dat deze wachtwoorden heel kort en eenvoudig zijn. Zodra een hacker dan één wachtwoord achterhaalt, komen er gelijk heel veel gegevens in gevaar. Er wordt daarnaast te weinig gewerkt met meervoudige authenticatie binnen organisaties. Cybercriminelen zijn hier helaas ook van op de hoogte, waardoor de kans op datalekken binnen deze organisaties groot is.

  • Tip: kies waterdichte wachtwoorden  

Wanneer u cyberaanvallen wilt voorkomen, is het dus belangrijk om verschillende, ingewikkelde wachtwoorden te gebruiken. De veiligste optie is meervoudige authenticatie, ook wel MFA genoemd. Naast een gebruikersnaam en wachtwoord, hebben medewerkers dan ook nog een code via sms of e-mail nodig. Vervolgens wordt er een bevestiging via de biometrische authenticatie functionaliteiten van uw mobiele telefoon verstuurd en kan er veilig worden ingelogd.

Extra tips over cybersecurity

Het belang van goede ICT-beveiliging is groot. Daarom bieden wij een security awareness training training aan, zodat het bewustzijn over cybersecurity onder medewerkers groter wordt. Daarnaast raden we aan om één keer per jaar een security check uit te laten voeren, zodat u de zwakke punten van ICT-beveiliging binnen uw organisatie aan kunt pakken.
Wilt u meteen aan de slag met de ICT-beveiliging binnen uw organisatie? Neem  dan geheel vrijblijvend contact op met één van onze specialisten op het gebied van ICT-beveiliging.

Bekijk hier het online event over Cybersecurity - Werkbaarheid en beveiliging in balans.

Op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!