Veiligheidsbewustzijn

Veiligheidsbewustzijn verhogen

Inspiratie: kennisbank

Security awareness

  • Kai Heshof
  • Leestijd: 2 minuten
  • 2-12-2021

Veiligheidsbewustzijn verhogen

Ongeveer 80% van alle informatiebeveiligingsincidenten binnen organisaties is te herleiden naar een menselijke fout. Toch blijkt het voor veel organisaties een lastige opgave om het veiligheidsbewustzijn onder medewerkers te verhogen. Het is daarom goed om aan de slag te gaan met security awareness, ofwel veiligheidsbewustzijn Alles hierover leest u in dit blog én in onze whitepaper over security awareness.

Wat is veiligheidsbewustzijn?

Veiligheidsbewustzijn, ook wel security awareness is de mate waarin medewerkers van een organisatie in staat zijn om informatiebeveiligingsincidenten te herkennen. Daarnaast zorgt het ervoor dat mensen zich bewust worden en blijven van de risico’s en gevolgen van de manier waarop ze handelen. Dit alles met als doel een zo veilig mogelijke werkplek te creëren.

Cyberaanvallen voorkomen door veiligheidsbewustzijn

Er is geen techniek of veiligheidssysteem dat cyberaanvallen voor 100% tegenhoudt. Toch vertrouwen medewerkers op veiligheidssystemen als een spamfilter of een firewall. Te veel vertrouwen in deze systemen kan leiden tot het verlies van veiligheidsbewustzijn. Medewerkers overzien de gevolgen en risico’s van cyberaanvallen hierdoor minder goed. Door regelmatig bezig te zijn met veiligheidsbewustzijn creëert u draagvlak voor de veiligheidssystemen zoals een spamfilter én zorgt u voor een veiligere werkplek voor medewerkers.

Veiligheidsbewustzijn verhogen binnen uw organisatie

Het veiligheidsbewustzijn onder medewerkers verhogen kan op veel verschillende manieren. Om tot de juiste manier te komen voor uw organisatie zijn uw medewerkers nodig. Doordat uw medewerkers zich midden in het werkveld bevinden, weten zij wat juist wel en wat juist niet werkt. Twee voorbeelden voor het testen en/of verhogen van het veiligheidsbewustzijn zijn:

  • Externe partijen inhuren, een security awareness training kan uw bedrijf helpen met het verhogen van het veiligheidsbewustzijn onder medewerkers.
  • Quizzen en toetsen, online zijn er genoeg mogelijkheden om te testen hoe het veiligheidsbewustzijn onder uw medewerkers is.

 

Naast de twee bovenstaande voorbeelden zijn er nog veel verschillende mogelijkheden om het veiligheidsbewustzijn onder uw medewerkers te verhogen. U leest het allemaal in onze whitepaper security awareness, inclusief tips om de kans op cybercrime door menselijk handelen direct te minimaliseren.

Meer weten?

Neem contact op met Emile

Download de whitepaper security awareness

Ga direct aan de slag en verhoog het veiligheidsbewustzijn aan de hand van de 6 concrete tips.