Real-time data

Data; het nieuwe goud van uw organisatie

Inspiratie: kennisbank

Data; het nieuwe goud van uw organisatie

 • Sjors Kassing
 • Leestijd: 7 minuten
 • 25-6-2020

De waarde van Business Intelligence voor uw organisatie

In een organisatie is vaak (verspreid over verschillende systemen) veel data aanwezig. Denk hierbij aan de ERP-systemen, databases en CRM-systemen. Deze data staat los van elkaar opgeslagen. Dat is gemiste kans voor veel organisaties. Door uw data te combineren heeft u als ondernemer goud in handen. Naast het combineren, kunt u data ook verrijken met externe databronnen. Hierdoor kunt u nog beter sturen op efficiency binnen uw organisatie. Deze vorm van digitalisatie wordt ook wel Business Intelligence (BI) genoemd.

BI in de praktijk

Dinsdagochtend 7.30 uur bij Transportbedrijf LOGISTIEK. Aangekomen op kantoor, logt u in op uw computer en ziet u direct het dashboard met real-time data. Dit dashboard is ingericht op uw voorkeuren en benodigde data. Overzichtelijk, helder en 100% op maat.

In het dashboard heeft u een overzicht van:

 • Het aantal ritten per chauffeur,
 • De gemiddelde wachttijden per chauffeur inclusief oorzaak,
 • De bezettingsgraad van uw vrachtwagens,
 • De orderportefeuille van uw organisatie,
 • Het aantal ritten en orders dat vandaag geleverd moet worden.

 

Door het combineren van data van de ANWB en uw CMS-systeem kunt u bijsturen op de ritten die vandaag uitgevoerd gaan worden. Volgens de ANWB is de filedruk in de randstad op dinsdag erg hoog. Deze ritten plant u op het midden van de dag. Door inzicht in uw orderportefeuille ziet u precies hoeveel ritten waarnaartoe gepland staan. Aangezien de informatie real-time wordt bijgewerkt kunt u gedurende de dag nog wijzigingen doorvoeren om uw mensen en middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten.

Sinds u dit dashboard gebruikt ervaart u de volgende voordelen:

 • De productie is met 20% gestegen,
 • Uw kosten zijn met 15% afgenomen,
 • Chauffeurs werken minder vaak over, omdat de filetijd drastisch is afgenomen,
 • U kunt met uw huidige capaciteit meer ritten op een dag rijden,
 • Uw vrachtwagens zijn voller en efficiënter geladen.

 

Door BI heeft u slim kunnen inspelen op onvoorziene factoren vandaag! Nu eerst een kop koffie..

Aanwezige data in uw organisatie

Het bovenstaande voorbeeld is gebaseerd op de logistieke sector. Echter BI kan in iedere branche en organisatie zijn meerwaarde geven. Of uw organisatie nu groot of klein is, inzicht in data wordt steeds waardevoller.

Ook profiteren van de data in uw organisatie? De eerste stap is het goed in kaart brengen van de aanwezige data in uw organisatie. Tegelijkertijd is het belangrijk te weten welke behoefte er aan data is. Uit onze ervaring weten we dat dit vaak een lastige stap is. Wij ondersteunen u hierin. Ik (Sjors, Business Consultant bij DataByte) kom bij u op locatie en ga met u in gesprek. Door u de juiste vragen te stellen, komt de behoefte aan data naar boven.

Optimaliseren van data

De volgende stap is het optimaliseren van uw aanwezige databronnen en waar nodig uitbreiden met nieuwe data. Als we met data aan de slag gaan, moeten we er zeker van zijn dat de data klopt en volledig is.

Data visualiseren

We maken uw data visueel en tonen dit in een dashboard, waardoor er inzicht en dus informatie ontstaat. Hiervoor maken wij gebruik van Power BI (Microsoft). Samen met onze Power BI consultant zet u het gewenste dasboard op. Wij richten dit geheel naar uw wensen in. 100% op maat dus!

Data; het nieuwe goud van uw organisatie

Nu kan het echt beginnen! U beschikt, door optimaal gebruik van BI, over beter inzicht in uw organisatie waarmee u kunt bijsturen op meer efficiency en kostenreductie.

Wilt u weten wat de mogelijkheden binnen uw organisatie zijn? Ik kom graag vrijblijvend bij u langs voor een eerste gesprek. Neem gemakkelijk contact op!

Meer weten over data?

Lees in onze whitepaper over hoe uw organisatie data slim kan inzetten.