Wachtwoordloze authenticatie

De toekomst van authenticatie

Inspiratie: kennisbank

De toekomst van authenticatie

• Thijs Zantboer
  • Leestijd: 1 minuut
  • 29-03-2022

De toekomst van authenticatie.

Met ingang van 1 oktober 2022 schaft Microsoft basic authenticatie af voor alle online services. Microsoft schaft het verouderde basic authenticatie af door de toegenomen bedreigingen, lees hier de volledige aankondiging van Microsoft.

Waarom is basic authenticatie ongeschikt?

Basic authenticatie is de combinatie van een gebruikersnaam en wachtwoord. De eenvoud van deze inlogcombinatie zorgt ervoor dat bedrijven minder goed beveiligd zijn tegen cybercriminelen. De veiligheid van uw bedrijfsgegevens is daardoor geen garantie meer. Wachtwoorden zijn vaak moeilijk te verzinnen en te onthouden, maar makkelijk te hacken. 81% van de cyberaanvallen zijn succesvol vanwege kwetsbare wachtwoorden binnen een organisatie. Niet gek dus, dat Microsoft deze vorm van authenticatie afschaft.

Moderne authenticatie

Tegenwoordig maken bedrijven steeds meer gebruik van betere moderne authenticatie alternatieven. Moderne authenticatie alternatieven beschermen beter tegen cybercriminaliteit. Hieronder benoemen we alternatieven die u kunt toepassen.

Multifactor authenticatie

Naast het ingeven van logingegevens zoals gebruikersnaam en wachtwoord is bij multifactor authenticatie een extra bevestiging noodzakelijk. Deze extra bevestiging bestaat bijvoorbeeld uit een notificatie op de gekoppelde smartphone. Voordelen van multifactor authenticatie ten opzichte van basic authenticatie:

• Betere beveiliging: er is minder kans op cyberincidenten door de extra stap in de aanmeldingsprocedure.
  • Minder kans op phishing: hackers kunnen niks meer met enkel een wachtwoord, hierdoor worden persoonlijke informatie en gevoelige data beter beschermd.

Wachtwoordloze authenticatie

Nieuwe vormen zoals web authenticatie en fast identity online maken verificatie zonder wachtwoord op verschillende platforms mogelijk. Vaak worden hier biometrische gegevens zoals gezichtsherkenning of vingerafdrukscanner voor gebruikt. Wachtwoordloze authenticatie is de beste opvolger van basic authenticatie. Voordelen van wachtwoordloze authenticatie ten opzichte van basic authenticatie zijn:

• Gebruiksvriendelijkheid: wachtwoorden hoeven niet meer onthouden te worden, daarnaast is het inloggen simpel en snel en zijn er geen extra stappen of codes nodig zoals bij multifactor authenticatie.
  • Betere beveiliging: wachtwoordloze authenticatie is één van de veiligste manieren om een ICT-omgeving te beveiligen en cyberincidenten te voorkomen.

Meer weten over multifactor authenticatie en wachtwoordloze authenticatie? Download dan nu de Whitepaper: inloggen zonder wachtwoorden via het formulier op deze pagina.

Download whitepaper inloggen zonder wachtwoorden