Datalek voorkomen

De drang naar compliancy neemt toe

Inspiratie: kennisbank

De drang naar compliancy neemt toe

 • Ciska van den Brink, Content Marketeer
 • Leestijd: 5 minuten
 • 15-5-2020

De drang naar compliancy neemt toe

De behoefte naar informatie is toenemend en de techniek maakt dit technisch mogelijk. Maar hoe zorgt u ervoor dat u werkt in overeenstemming met de geldende wet- en regelgeving volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)? Door compliant te zijn toont u aan uw zaken goed op orde te hebben.
Kan u niet aantonen dat er voldoende maatregelen zijn genomen om een datalek te voorkomen? Dan leidt dit niet alleen tot imagoschade, maar ook tot een waarschuwing en/of een zeer hoge boete.

Menselijke fouten en slordigheden vormen een groot risico

Een datalek ontstaat als gevoelige persoonsgegevens op een plek terechtkomen waar deze niet horen te zijn. Snel wordt bij een datalek gedacht aan hackers die een slecht beveiligde ICT omgeving leegroven, maar in de praktijk blijken vooral menselijke fouten de oorzaak. Slordigheden ontstaan door een hoge werkdruk waarbij zelden opzet in het spel is. Zeker in een organisatie waar veel persoonsgegevens verwerkt worden en er een hoge werkdruk is, zit een menselijke fout in een klein hoekje. Met mogelijk desastreuze gevolgen.

4 meest voorkomende oorzaken

Op basis van onze expertise stellen wij dat de volgende meest voorkomende oorzaken van het lekken van gevoelige persoonsgegevens:

 1. Het doorsluizen van data naar derden
  Hoe bewaakt u de regels zoals u die heeft opgesteld in het concurrentie- en relatiebeding. Heeft u voldoende controle over uw bedrijfsdata?
 2. E-mail verzonden aan een onjuist persoon
  Een verkeerd verzonden e-mail met persoonsgegevens is een datalek. Denk aan de vele e-mails die verzonden worden met bijlages waarin gevoelige data staat.
 3. Verkeerd geadresseerde envelop
  (Arbeids)contracten worden vaak nog per post toegestuurd ter ondertekening. Heeft dit postitem een verkeerd adres, dan is er sprake van een datalek. Kunt u in zo’n geval aantonen dat u voldoende heeft ondernomen om de gevolgen van het datalek zoveel mogelijk te beperken?
 4. Verlies of diefstal mobiel device
  Het device staat vaak vol met gevoelige gevoelige persoonsgegevens. Zijn uw devices voldoende beveiligd?

Risico’s van datalekken

Bij een melding kunt u te maken krijgen met een boete en slechte publiciteit. Gelukkig zijn er concrete maatregelen die u kunt treffen om de risico’s op een datalek te minimaliseren en de gevolgen te beperken. Want u wilt natuurlijk voorkomen dat u negatief in de publiciteit komt. Zeker als u dit, met de juiste expertise en ervaring van een ICT dienstverlening, gemakkelijk kunt beperken. Benieuwd welke acties u direct in gang kunt zetten? Neem contact met ons op. Wij adviseren u hierin graag

Op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!