Aanvallen DDoS

DDoS-aanvallen vinden steeds vaker plaats

Inspiratie: kennisbank

DDoS-aanvallen vinden steeds vaker plaats

  • Ciska van den Brink, Content Manager
  • Leestijd: 2 minuten
  • 07-06-2018

Alarmerende berichten van DDos-aanvallen

Onlangs plaatste website Tweakers een artikel over twaalf verdachten die via website Webstresser.org DDos-aanvallen zouden hebben gekocht en daarmee een hostingbedrijf zouden hebben aangevallen. Ook verschenen in verschillende media dat banken ABN Amro en Rabobank recentelijk de dupe zijn geworden van een DDoS-aanval. Kortom, alarmerende berichten van een nieuwe manier om uw bedrijf plat te leggen. We gingen in gesprek met Roy den Haan, Senior Project Engineer bij DataByte die ons meer vertelde over dit soort aanvallen en hoe bedrijven zich hiervoor kunnen beschermen.

Wat is DDoS?

Inframedewerker verteld over DDoSRoy: “DDoS staat voor ‘Distributed Denial of Service’. Bij een DDoS- aanval is het netwerk het doelwit. De cybercriminelen proberen de server te verstoren door hem traag, onbereikbaar of overbelast te maken. Dit doen ze door de server te overspoelen met webverkeer of pakketten. Dit zorgt ervoor dat een website of webshop niet beschikbaar is. Om dit voor elkaar te krijgen zet men vaak botnets in die automatisch en zelfstandig kunnen opereren.”

Wat zijn de gevolgen van een DDoS-aanval?

“Een niet goed functionerend netwerk kan ervoor zorgen dat o.a. de continuïteit van uw organisatieprocessen wordt verstoord. Denk bijvoorbeeld aan medewerkers die de inkomende online orders niet kunnen verwerken. Gefrustreerde, niet productieve medewerkers én gemiste verkoopkansen zijn de gevolgen. Niet alleen websites, maar ook intranetten en mailservers kunnen door een goed uitgevoerde DDoS onbruikbaar worden. Kortom, een DDoS-aanval richt bedrijven zowel direct als indirect veel schade aan.”

Waarom worden DDoS-aanvallen uitgevoerd?

“De achterliggende motivatie van de hackers is vaak ontevredenheid van een product of een dienst van het gemunte bedrijf. Ze willen wraak nemen. Andere cybervandalen willen juist aantonen hoe kwetsbaar je als bedrijf kunt zijn als je niet de juiste beschermende maatregelen hebt genomen. Zij willen zorgen voor bewustwording, zodat u alsnog actie onderneemt. Daarnaast heb je ook hackers die erop uit zijn om zichzelf een prettig of machtig gevoel te geven of om de aandacht op zich te vestigen”, aldus Roy.

De politie treedt hard op tegen DDoS’ers

De politie heeft z’n eerste aanhouding in de Webstresser.org zaak al verricht. Dit betrof een 22-jarige man uit Noord-Holland. Dat is niet de eerste aanhouding die de politie heeft verricht tegen ddos’ers. De jacht op de rest van de cybercriminelen is begonnen. De website Webstresser.org, waar het mogelijk was om de ddos-aanvallen te kopen, is onlangs dankzij de goede samenwerking tussen de Nederlandse politie en andere instanties in andere landen offline gehaald. Daarom is een optimale veiligheid zo belangrijk om uw organisatie te beschermen.

Bescherm uw organisatie tegen DDoS-aanvallen

Het is verstandig uw bedrijf tegen DDoS-aanvallen te beschermen. Gelukkig is de implementatie van deze protectie snel en simpel te regelen. Wilt u weten hoe uw bedrijf met DDoS-aanvallen om kan gaan? We gaan graag vrijblijvend met u in gesprek.

Op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!