WVO Zorg: Volledig ontzorgd op het gebied van ICT-security in de zorg

DataByte en Pinewood

WVO Zorg

Volledig ontzorgd op het gebied van ICT-security in de zorg

“Door de korte lijntjes kunnen we makkelijk specialisten inschakelen, waardoor de pentest snel is uitgevoerd.”

WVO Zorg zit in de afrondende fase van de overgang van een traditionele ICT-omgeving met servers en storage op locatie naar de moderne werkplek. DataByte biedt technische ondersteuning bij deze transitie en zorgt ervoor dat er snel geschakeld wordt op het gebied van ICT-security. Een mooi voorbeeld hiervan is de pentest die laatst in samenwerking met Pinewood (onderdeel van Interstellar) is uitgevoerd. Renco van Leeuwen (Hoofd ICT WVO Zorg) vertelt ons meer over deze pentest, de transitie waar ze in zitten en de rol van DataByte hierin.

WVO Zorg
Over WVO Zorg

WVO Zorg is een zorgorganisatie in de regio Walcheren. Verspreid over Vlissingen en Middelburg heeft WVO Zorg vijf verpleeghuizen, zeven woonzorgcentra en een zorgcentrum. Daarnaast levert WVO Zorg thuiszorg in de gemeenten Vlissingen, Middelburg. De zorg- en welzijnsgerelateerde diensten lopen uiteen van huishoudelijke hulp, gastvrije dagbesteding, revalidatie en maaltijdservice tot boodschappenservice, cursussen en uitstapjes. Verbonden blijven met de mensen die je dierbaar zijn en de wereld om je heen, dat is waar WVO Zorg voor staat.

Korte lijntjes

WVO Zorg maakt al een ruime tijd gebruik van onze dienstverlening. Renco is tevreden over deze samenwerking en vertelt: “DataByte ondersteunt ons vooral op technisch gebied bij de transitie naar de moderne werkplek en de inrichting van onze Microsoft omgeving. Daarnaast komen we bij DataByte terecht voor zaken waar onze ICT-medewerkers niet aan uit komen. Ook wanneer wij het te druk hebben, zetten we wel eens wat door naar de Servicedesk van DataByte. Daarnaast komt er maandelijks twee keer een systeembeheerder op locatie voor zaken als VMWare updates en functioneel beheer voor Office 365. Ik regel veel rechtstreeks met Vincent (IT-manager en coach DataByte) en die korte lijntjes zijn heel fijn aan onze samenwerking met DataByte.”

Moderne werkplek voor zorgmedewerkers

Met ruim 1600 medewerkers op negen verschillende locaties is de transitie naar de moderne werkplek af en toe best een uitdaging. Op basis van de verschillende eindgebruikers binnen WVO Zorg zijn er een aantal personalia opgesteld.

Renco vertelt hierover: “Niet alle medewerkers hebben evenveel digitale kennis en vaardigheid, vandaar dat adoptie één van de belangrijkste onderdelen is van de transitie naar de moderne werkplek binnen WVO Zorg. We organiseren intern veel trainingen en workshopdagen en er zijn in totaal 30 digicoaches aangesteld op de verschillende afdeling. Alleen als we medewerkers op de juiste manier meekrijgen in de transitie wordt deze succesvol.”

Volledige ontzorging en korte lijntjes binnen Interstellar

Ook bij WVO Zorg zijn ze zich bewust van de toenemende dreiging van cyberincidenten. Renco geeft aan dat er verschillende maatregelen getroffen zijn om de omgeving zo goed mogelijk te beschermen, zoals een EDR-systeem en Microsoft E5 op licenties.

Renco vertelt: “Om zeker te weten dat deze maatregelen voldoende beveiligen, laten we jaarlijks een pentest uitvoeren. Het contract dat wij met onze vorige pentester hadden liep af. Toen ben ik via Vincent in contact gekomen met Pinwoord en hebben we tijdens een verkennend gesprek besproken wat de scope van de pentest werd. Uiteindelijk is dat een blackbox pentest geworden waarbij onder andere onze wifi en domotica is getest. Binnen één maand nadat ik met Vincent gesproken had, werd de pentest uitgevoerd. Dat is zo fijn aan de samenwerking binnen Interstellar, je kunt door de korte lijntjes heel snel specialisten inschakelen.”

Heldere rapportage van de pentest

Na het uitvoeren van de pentest heeft Renco een rapportage ontvangen met bevindingen en adviezen, waarover hij erg te spreken is: “De techniek heeft Pinewood echt heel goed vertaald naar een managementrapportage. Het is fijn dat ik hierin ontzorgd wordt, want bij de vorige leverancier moest ik de technische rapportage zelf omzetten naar een advies voor het management. Gelukkig kwamen er geen schokkende zaken naar voren, maar de kleine verbeterpunten die geadviseerd zijn, hebben we al doorgevoerd. Een aantal technische zaken hebben we samen met DataByte opgepakt. Het doel is om dit nu jaarlijks uit te laten voeren, zodat we zeker weten dat alle beveiligingsmaatregelen die we treffen ook goed werken en we aan de ISO-normen voldoen.”

Meer over onze dienstverlening bij WVO Zorg: