Gouda Refractories: Minder papier, meer digitalisering

Case

Gouda Refractories:

Minder papier, meer digitalisering

‘’Dit is maatwerk dat straight to the point is, daar houden wij van!’’

Voor kwaliteitscontroles werd er bij Gouda Refractories veel op papier bijgehouden. Deze opgeschreven data werd vervolgens ingevoerd in diverse applicaties en databases. Dit kost veel tijd, dubbel werk en het brengt een groot risico op fouten met zich mee. Dit kon efficiënter vonden ze bij Gouda Refractories!

De doelstelling van de digitaliseringsslag bij Gouda Refractories is drieledig:

  • Sneller betere data tot beschikking
  • Kostenbesparing
  • Betere beheersing van het proces

 

Marcus Schuchmann (Managing Director), Jelle Koolstra (QHSE Manager) en Sander van der Heijden (Proces engineer) van Gouda Refractories nemen u mee in het traject naar automatische gegevensverwerking.

De doelstelling van de digitaliseringsslag bij Gouda Refractories is drieledig:

  • Sneller betere data tot beschikking
  • Kostenbesparing
  • Betere beheersing van het proces

Marcus Schuchmann (Managing Director), Jelle Koolstra (QHSE Manager) en Sander van der Heijden (Proces engineer) van Gouda Refractories nemen u mee in het traject naar automatische gegevensverwerking.

Over Gouda Refractories:

Naast vuurvaste stenen, beton en prefab materialen levert Gouda Refractories vooral klant specifieke totaaloplossingen. Met name voor afnemers wereldwijd in de industriegroepen Non-Ferro, Petrochemie en Milieu & Energie, maar ook andere segmenten. De productie vindt plaats in Nederland. Stenen en prefab elementen komen uit Gouda, beton uit Geldermalsen. Alles wordt geleverd volgens strenge specificaties. Levensduur, verwerkbaarheid en betrouwbaarheid staan voorop.

De keuze voor maatwerk

Wij hebben voor DataByte gekozen, omdat we wisten dat onze vraag voor automatische gegevensverwerking alleen met maatwerk kon worden opgelost. Veel ERP systemen bieden wel manufacturing control, maar omdat wij onder andere een specifiek productieproces hebben op ovenwagens, voldoet dit niet. Ook het koppelen met specifieke velden uit onze kwaliteitscontroles maakt dat we op zoek waren naar een maatwerk oplossing. In het voortraject met DataByte zijn we op referentiebezoek bij BOZ Groep geweest waar DataByte eenzelfde ‘smartfactory’ oplossing heeft gerealiseerd. Dit referentiebezoek bevestigde voor ons de keuze voor DataByte. Vooral de eenvoud in de kwalitatieve oplossing, het gemak in gebruik bij de machines en de heldere duidelijke stappen in het proces gaven voor ons de doorslag. Op een paar A4’tjes is beschreven hoe de applicatie werkt. Dit is maatwerk wat straight to the point is, daar houden wij van!

Ook kon DataByte voorzien in een koppeling welke niet te complex is. Dit is belangrijk aangezien we binnen overzienbare termijn over gaan naar een nieuw ERP pakket en in de toekomst nog meer willen digitaliseren. We zochten geen draak van een software pakket en dat voelde relatief simpel voor DataByte. ‘DataByte staat tenslotte ook voor data simpelweg omzetten naar bytes toch?’ lacht Marcus Schuchmann (Managing Director).

Digitaliseren kwaliteitscontroles

Om de kwaliteitscontroles te digitaliseren is een overzichtelijke applicatie gemaakt, bestaande uit de volgende onderdelen:

  • Urenverantwoording pers
  • Ploegchef pers
  • Kwaliteitscontrole perserij
  • Kwaliteitscontrole losserij
  • Kwaliteitscontrole na ovens
  • Proeven
  • Afkeur
  • Lading toevoegen aan wagen
  • Puin

Al deze onderdelen zijn bepaald aan de hand van het productieproces van Gouda Refractories. De data die wordt ingevoerd, wordt door automatische gegevensverwerking klaargezet voor kwaliteitsrapportages. De applicatie is zo ingericht dat overige werkprocessen gemakkelijk toegevoegd kunnen worden.

Scherm: Ploegschef pers

Snellere en betere data tot beschikking

Door het automatiseren van papierstromen is er meer en sneller data en zijn er betere rapporten beschikbaar. Informatie is makkelijker door te zoeken en het is mogelijk om data met elkaar te koppelen. Ook is de data realtime en centraal in te zien.

‘’De samenwerking met DataByte omschrijf ik als flexibel, toegankelijk en persoonlijk. Met flexibel bedoel ik flexibel in de breedste zin des woord. In het proces, in het meedenken en in de weerbaarheid tijdens het proces. Door de complexiteit in ons proces was het lastig om onze omschrijvingen helemaal sluitend te krijgen.’’ Jelle Koolstra (QHSE Manager)

Scherm: Kwaliteitscontrole perserij

Kostenbesparing van 1 FTE

Data rondom kwaliteitscontroles werd handmatig opgeschreven en achter de PC ingevoerd in diverse systemen. Door deze verwerkingsuren te automatiseren hebben we een kostenbesparing van ongeveer 1 FTE kunnen realiseren.

Verhoogde betrokkenheid rondom datagedreven werken

Naast bovenstaande voordelen zijn er diverse secundaire voordelen te benoemen. Één daarvan is de toename in betrokkenheid van operators rondom datagedreven werken. Zij leveren data en dat is belangrijk voor de organisatie. Doordat we deze data beter kunnen koppelen, wordt de waarde vergroot en daarmee ook het draagvlak. Ook gaan medewerkers meer vanuit data denken. Ze zien de voordelen en de meerwaarde van data voor de organisatie. We zijn op dit moment bezig met een nieuw ERP systeem. Doordat ‘data-denken’ meer in de organisatie ingebed raakt, wordt deze implementatie gemakkelijker en kunnen we processen nog verder optimaliseren.

Al 30 jaar op papier

Draagvlak creëren voerde tijdens het gehele digitaliseringsproces een belangrijke boventoon. Sommige operators werkte al meer dan 30 jaar op papier waar ze dezelfde informatie konden vastleggen. Voor hen was het anders werken een hele omslag. Dit leverde echter ook veel mooie kritische vragen op: Waar kan ik deze informatie kwijt? Waar maak ik mijn berekeningen? Veel handmatige werkzaamheden waren geautomatiseerd, waardoor operators kritisch naar het proces gingen kijken: Heb ik die informatie nog wel nodig? Voorheen wel, omdat berekeningen handmatig werden gedaan. Doordat deze handmatige werkzaamheden zijn gereduceerd kunnen operators hun kennis op andere manieren beschikbaar stellen. Technische kennis gaat zo niet verloren, maar wordt juist ingezet op vraagstukken die ons proces verder optimaliseren.

‘‘Wij kijken terug op een plezierig traject met DataByte. Maar dat komt zeker ook door de mensen die er werken. Het zijn specialisten die als prettige sparringpartner fungeren en waarmee het snel schakelen is! Met de Senior Developer Jos was het vaak een een-tweetje!’’ Sander van der Heijden (Proces engineer)

Minder papier, meer digitalisering

Het eindresultaat voldoet zeker aan onze verwachting. Onze cijfers kloppen beter en in de productie begrijpen operators wat er gebeurt. Naast de kostenbesparing van 1 FTE draaien onze persen ’s avonds gemiddeld 30 minuten langer door, doordat er minder administratie nodig is. Dit is pure winst in de productie!

Meer over de ICT-omgeving bij van Gouda Refractories:

Tags: