BVR Groep BV: device en plaats onafhankelijk werken met BIM in de Cloud

Case

BVR Groep BV

Device en plaats onafhankelijk werken met BIM in de Cloud

Projectdata en CAD-tekeningen zijn altijd, vanaf elk device beschikbaar

Samen vooroplopen op het gebied van ICT past helemaal in de strategie van BVR Groep BV: een innovatieve, vernieuwende en no-nonsense bouwgroep. Een Virtual Desktop Infrastructure met GRID oplossing, zorgt ervoor dat alle medewerkers van BVR, device en plaats onafhankelijk kunnen werken. Inclusief de BIM Engineers! Met deze digitaliseringsslag zette BVR de eerste stappen naar een paperless office.

Hoe vooroplopen in ICT er voor BVR Groep BV uitziet? Device en plaats onafhankelijk werken voor alle medewerkers. Van BIM Engineers en werkvoorbereiders met technische (3D-)tekeningen tot aan alle kantoormedewerkers. Projectdata moet gecentraliseerd worden en altijd, vanaf elk device beschikbaar zijn.

Met dit vooruitzicht kwamen Peter Suijkerbuijk (Directeur BVR Groep BV), Tonny Vromans (Directeur BVR Groep BV) en Edgar Verbaten (Manager ICT BVR Groep BV) bij ons terecht. Bijna 2 jaar later blikken we met hen terug op de toegevoegde waarde in efficiency, beheersbaarheid en procesoptimalisatie.

Hoe vooroplopen in ICT er voor BVR Groep BV uitziet? Device en plaats onafhankelijk werken voor alle medewerkers. Van BIM Engineers en werkvoorbereiders met technische (3D-)tekeningen tot aan alle kantoormedewerkers. Projectdata moet gecentraliseerd worden en altijd, vanaf elk device beschikbaar zijn.
Met dit vooruitzicht kwamen Peter Suijkerbuijk (Directeur BVR Groep BV), Tonny Vromans (Directeur BVR Groep BV) en Edgar Verbaten (Manager ICT BVR Groep BV) bij ons terecht. Bijna 2 jaar later blikken we met hen terug op de toegevoegde waarde in efficiency, beheersbaarheid en procesoptimalisatie.
Over BVR Groep:

BVR Groep BV is een innovatieve, vernieuwende en no-nonsense bouwgroep die op veel terreinen van de bouwnijverheid actief is: vastgoedontwikkeling, transformatie, woningbouw, utiliteitsbouw, herstructurering, stadsvernieuwing, renovatie, restauratie, mutatie- en meerjarenonderhoud en nazorg. Het familiebedrijf realiseert projecten in opdracht, maar ook in bouwteamverband en op eigen initiatief. Het werkgebied omvat de regio’s Zeeland, Noord-Brabant, Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht en Gelderland.

BIM in de Cloud: device en plaats onafhankelijk

BVR werkt volgens de BIM-methode. Building Information Modelling (BIM) is een digitale weergave van alle fysieke en functionele kenmerken van een gebouw. Een BIM-model is een gedeelde kennisbron met informatie over het gebouw dat dient als een basis voor het nemen van besluiten tijdens de gehele levenscyclus van het gebouw. Een 3 Dimensionale (3D) grafische weergave die voor veel key-users toegankelijk moet zijn. De wens vanuit BVR om BIM volledig in de Cloud en plaats-onafhankelijk te kunnen draaien, was voorheen een behoorlijk knelpunt. De grafische methoden en rekenkracht die nodig zijn om Autodesk REVIT tekeningen (3D CAD tekeningen) uit te kunnen lezen, vragen veel van systemen. Dit in combinatie met een 4G verbinding op bijvoorbeeld een bouwplaats, zorgt voor een technisch complexe uitdaging.

‘’DataByte is een laagdrempelige en professionele partij met veel expertise in huis. Ze zijn oplossingsgericht en gaan een technische uitdaging niet uit de weg!‘’ Aldus Peter Suijkerbuijk (Directeur BVR Groep BV).

Van lokale naar centrale data

Voorheen loste BVR dit op door zelf een computer te bouwen die de zware grafische software aankan, bestaande uit maar liefst 18 verschillende onderdelen. Hier kleven risico’s aan: alle data staat decentraal opgeslagen en op meerdere computers, data over kopiëren kost veel tijd, inbraak op bouwlocaties en de beheersbaarheid. Kortom, de afhankelijkheid van een lokale computer werd te groot. Al deze wensen samen maakten de weg naar centralisatie en digitalisatie van data steeds duidelijker.

‘’De kennis en kunde van DataByte is prettig om naast me te hebben als back-up. Kom ik ergens niet uit? Dan kan ik altijd bij de helpdesk terecht of bij de twee Senior Netwerk Engineers Rob en Kevin.’’ Edgar Verbaten (Manager ICT BVR)

Virtual Desktop Infrastructure met GRID

Edgar Verbaten (Manager ICT BVR Groep): ‘’DataByte is een partij met expertise. Die hebben we graag naast ons staan. We wisten goed waar we met onze ICT-omgeving naar toe wilden. In samenwerking met diverse partners heeft DataByte een Citrix-omgeving gerealiseerd met een geïntegreerde Virtual Desktop Infrastructure (VDI)-oplossing. In deze VDI-oplossing hebben zij GRID opgenomen. Hierdoor kunnen ook alle grafische tekenprogramma’s, zonder vertraging in systemen, volledig vanuit de Cloud benaderd en bewerkt worden. Op die manier kunnen zowel kantoormedewerkers als medewerkers met zwaardere tekensystemen vanuit de Cloud werken, met ieder een eigen toegang. Het is voor BIM-Engineers en Werkvoorbereiders belangrijk dat er geen vertraging in het systeem zit en voor ons natuurlijk dat de gebruikerstevredenheid zo hoog mogelijk is! Het realiseren van een VDI-omgeving, met GRID, vraagt veel specialistische expertise. Dat DataByte die kennis en kunde in huis heeft, gaf voor ons de doorslag. Daarnaast werken de meeste  medewerkers nu met Microsoft Surface’s, waarmee de eerste stappen naar een paperless office zijn gezet! ‘’

De voordelen van centrale data voor BVR

‘’Door het centraal beschikbaar stellen van informatie is een enorme efficiency slag bereikt, de flexibiliteit is vergroot, onze security is beter op orde en beheersmatig lopen we minder risico. In tijden van Corona is dit onze grootste winst geweest. We kunnen met onze Cloud-oplossing device- en plaats onafhankelijk werken. Doordat de meeste medewerkers over een Surface beschikken, zijn we mobieler dan ooit mét de benodigde applicaties en data altijd voor handen! Medewerkers kunnen met een willekeurige device (Android en IOS) en internet altijd werken.

Ook delen we door deze digitaliseringsslag veel gemakkelijker data met samenwerkingspartijen. Zo zijn er al 100 partijen, waaronder architectenbureaus, leveranciers en eigen mensen op de bouwplaats, waarmee we actief projectdata en BIM-tekeningen delen. Aan het eind van dit jaar is dit verveelvoudigd. Kortom, dit is het fundament voor verdere digitalisering.’’ Aldus Tonny Vromans (Directeur BVR Groep BV).

Meer over onze dienstverlening bij BVR: