Ransomware aanval

Wat is ransomware?

Inspiratie: kennisbank

Ransomware

  • Thijs Zantboer
  • Leestijd: 2 minuten
  • 22-02-2022

Wat is ransomware?

Het aantal ransomware-aanvallen is sinds 2012 fors toegenomen. In Nederland is al bijna de helft van het MKB in aanraking gekomen met ransomware. De financiële schade die zo’n aanval met zich meebrengt is enorm. Lees in deze blog alles over de betekenis van ransomware en hoe u dit soort aanvallen voorkomt.

Wat betekent ransomware?

Ransomware noemen we in Nederland ook wel gijzelsoftware. De letterlijke betekenis van ransom is losgeld. Ransomware is een schadelijke software dat gebruikt wordt door criminelen. De software wordt gebruikt om bestanden te gijzelen. Tegenwoordig kunnen criminelen zelfs netwerken en computers blokkeren of versleutelen. Deze bestanden of gegevens geven zij enkel vrij wanneer u daar losgeld voor betaalt. Het bedrag dat criminelen daarvoor eisen dient vaak in crypto betaald te worden.

Hoeveel impact heeft een ransomware-aanval op uw organisatie?

Ransomware kan serieuze schade veroorzaken binnen uw organisatie. De toegang tot systemen en data wordt vaak beperkt, waardoor onveilige (werk)situaties ontstaan. Dit leidt voor veel organisaties tot financiële schade. Wanneer de aanval gericht is op de IT-systemen van uw organisatie, komt de integriteit en de vertrouwelijkheid van uw data in gevaar. Naast dat systemen geïnfecteerd zijn door ransomware, bestaat de kans ook dat er andere types malware binnengedrongen zijn tijdens een aanval. Ten slotte richten aanvallen vaak blijvende imagoschade aan. Ransomware-aanvallen hebben dus veel impact op organisaties en daarom is het belangrijk uw organisatie goed te beveiligen.

Ransomware herkent u aan:

  • Geblokkeerde toegang tot uw computer of browser
  • Tragere werking van uw computer
  • Automatisch geïnstalleerde, ongewenste programma’s worden geopend op uw computer
  • Opvallende extensies en iconen verschijnen
  • Documenten op uw bureaublad worden wit
  • Duidelijke illustraties waarop staat dat uw gegevens versleuteld zijn

Wat kunt u doen om uw organisatie te beschermen?

Er zijn verschillende manieren om ransomware te voorkomen. Als eerst is het belangrijk om te investeren in back-ups. Op deze manier is er altijd een recente versie van uw gegevens beschikbaar.  Meer dan de helft van de organisaties die slachtoffer is geworden van ransomware heeft bestanden teruggekregen via back-ups. Ten tweede is het aanschaffen van een goed antivirusprogramma belangrijk. EDR is een nieuwe vorm van antivirussoftware en kan ransomware-aanvallen tegenhouden. Het EDR-systeem analyseert het gedrag van werkplekken en servers en acteert bij afwijkend gedrag. Een ransomware-aanval wordt hierdoor direct herkend en geblokkeerd. Ten slotte is het updaten van software van belang. De zwakke plekken in softwaresystemen worden namelijk gebruikt om binnen te komen. De kans op ransomware is dus kleiner wanneer uw software geüpdatet is.

Meer informatie over ICT-security om ransomware te voorkomen? Download de whitepaper ICT-security via het formulier op deze pagina.
Meer weten? Onze specialisten geven graag security advies en gaan samen met u op zoek naar de beste oplossingen!

Meer weten?

Neem contact op met Emile

Download whitepaper ICT-securityUw organisatie beter beveiligen?

Download de whitepaper ICT-security en ga direct aan de slag met de drie pijlers van cybersecurity.