Business intelligence

Wat is Power BI?

Inspiratie: kennisbank

Analyseer gegevens op nieuwe manieren

  • Thom van Zundert
  • Leestijd: 5 minuten
  • 10-2-2021

Wat is Power BI?

Met Power BI presenteert en combineert u uw gegevens tot aantrekkelijke dashboards en rapporten die uw bedrijfsresultaten overzichtelijk weergeven. Zo wordt uw data begrijpelijke informatie! U visualiseert inzichten en deelt deze, indien gewenst, gemakkelijk binnen en buiten uw organisatie. Maak verbinding met gegevensbronnen via Power BI en breng uw gegevens tot leven! Klinkt fantastisch, maar wat is Power BI eigenlijk en hoe werkt het? We vertellen u er alles over!

Wat is Power BI?

Power BI is een Business Intelligence tool waarmee u data-analyses visualiseert en inzichten eenvoudig deelt. Power BI haalt gegevens op uit uw databronnen en verwerkt dit tot livedashboards en rapporten. Hiermee creëert u een aantrekkelijk en overzichtelijk inzicht in bijvoorbeeld uw klanttevredenheid, marketingcampagnes of reparatietijden.

Power BI bestaat uit drie verschillende elementen:

  • De Power BI Desktop
  • De Power BI-service
  • Mobiele Power BI-apps (voor Windows-, iOS en Android)

Deze drie elementen zijn er om u te helpen met het maken, delen en analyseren van uw zakelijke inzichten. Hoe u Power BI dus gebruikt is afhankelijk van uw rol in de organisatie, het project of team.

De overeenkomsten en verschillen tussen de Power BI Desktop en de Power BI-service:

Data-analyses op basis van power BI

Power BI Desktop

De Power BI Desktop is een programma voor het analyseren van gegevens en het maken van rapporten. De Power BI Desktop beschikt onder andere over de Power Query-editor. De Power Query-editor is een tool waarmee u verbinding maakt met gegevensbronnen. Na de verbinding met gegevensbronnen kunt u de gegevens in een gegevensmodel weergeven (modellering) en rapporten ontwikkelen.  Allemaal opties binnen de Power BI Desktop.

Power BI-service

De Power BI-service is een Cloud-service gebaseerd en ondersteunt kleine rapportbewerkingen en de samenwerkingen tussen organisaties en teams. In de Power BI-service is het ook mogelijk om verbinding te maken met de gegevensbronnen, alleen de modellering is hierbij beperkt.

Verschillende weergaven Power BI

Met Power BI heeft u de keuze uit verschillende weergaven:

  • Rapport: Er kan een rapport opgesteld worden waarin u inzicht heeft in alle gegevens die in het rapport worden gevisualiseerd. Het is mogelijk om het rapport met anderen te delen.
  • Dashboards: Het Power BI-dashboard bestaat vaak uit één pagina waarin de visuals een verhaal vertellen.

Analyseer gegevens op nieuwe manieren met Power BI

Power BI maakt het dus mogelijk om gegevens op nieuwe manieren te analyseren. Power BI biedt, afhankelijk van uw licentie, op de minuut actuele analysegegevens waardoor u snel goed geïnformeerde besluiten kunt nemen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!