Hybride cloud

Wat is de (hybride) Cloud?

Inspiratie: kennisbank

Wat is de (hybride) Cloud?

  • Thom van Zundert
  • Leestijd: 5 minuten
  • 21-5-2021

Wat is de cloud en wat is een hybride cloud?

We spreken veelvoudig over de cloud. Maar wat is de cloud eigenlijk precies? En wanneer spreken we over een hybride cloud?

Wat is de cloud?

Gegevens, software en bestanden slaat u ergens op, vaak op een lokale server of op een computer via internet. De cloud is een opslagplaats die niet tastbaar is en de functie van een lokale server (on-premise) of een computer via internet vervangt.

Met de cloud voorkomt u dat medewerkers aan één werkplek gebonden zijn. De cloud speelt dus in op de trend van het flexibel werken en maakt het makkelijker voor medewerkers om thuis te werken of bij klanten op locatie. Hiervoor moeten medewerkers wel toegang hebben tot organisatie gebonden data. Deze kunt u opslaan in de cloud. Dit is tevens ook één van de grootste bezwaren betreft de Cloudoplossing, omdat organisaties zich afvragen of de cloud wel veilig is. De cloud is geen standaardoplossing en dus niet geschikt voor alle organisaties. Er zijn verschillende soorten cloudoplossingen mogelijk en iedere oplossing heeft zijn eigen voordeel.

Meer informatie over de cloud? Download onze whitepaper en kom erachter welke cloud oplossing past bij uw organisatie.

Wat is een hybride cloud?

Wat betekent dan hybride cloud? De hybride cloud is een oplossing die de cloud combineert met een on-premise (lokale) omgeving. Dit biedt meerdere mogelijkheden en zorgt voor controle over eigen data en meer flexibiliteit. Een organisatie kan betrouwbare data opslaan in de on-premise omgeving en tegelijkertijd gebruik maken van systemen in de cloud. Daarnaast kan het zijn dat sommige software applicaties nog niet klaar zijn voor de cloud. Dit is door de hybride cloud geen probleem, deze applicaties worden gedraaid op de on-premise omgeving.

In 7 stappen naar een hybride cloud

De transitie naar de hybride cloud omvat 7 stappen:

  • Stap 1: Bedenk wat u in de cloud wilt zetten en wat u on-premise wilt behouden.
  • Stap 2: Bepaal hoe de cloudoplossing aansluit op uw ICT-omgeving.
  • Stap 3: Bekijk welke collega’s of partners u moet betrekken tijdens uw transitie naar de cloud.
  • Stap 4: Wie gaan een rol spelen in de begeleiding gedurende het proces?
  • Stap 5: Houd rekening met de wet- en regelgeving rondom de verwerking van uw data.
  • Stap 6: Breng in kaart hoeveel tijd de overstap naar de cloud in beslag zal nemen en hoe u adoptie van uw nieuwe werkwijze kunt realiseren.
  • Stap 7: Wees kritisch, zowel voor als na de overstap naar de (hybride) cloud. Evalueren speelt hierin een belangrijke rol!

Meer weten over de cloud?

Download de whitepaper waarin we dieper ingaan op de private, public en hybrid cloud.