On-premise cloud

Wanneer is Power BI handiger dan Excel?

Inspiratie: kennisbank

Power BI v.s. Excel

• Thom van Zundert
  • Leestijd: 5 minuten
  • 16-2-2021

Waarom is Power BI handiger dan Excel?

Veiliger, sneller én eenvoudig data uit verschillende databases koppelen op een gebruiksvriendelijke manier. Makkelijker deelbaar en tijd- en kostenbesparend! Al die voordelen maken Power BI handiger dan Excel.

Power BI of Excel: 5 redenen

Hieronder zijn voor u 5 redenen weergegeven waarom Power BI een handigere BI-tool is dan Excel. Wilt u meer weten over wat Power BI precies is of over hoe het werkt? Bekijk gerust onze andere kennisbank artikelen over dit onderwerp!

Power BI is veiliger:

Power BI is veiliger dan Excel. Met Power BI is bepaalt u makkelijk wie er toegang heeft tot de rapportages, omdat u dit eenvoudig kunt versleutelen. U beslist dus zelf wie de rapportages en bestanden kunnen inzien. In Excel heeft in principe iedereen binnen uw eigen handelsactiviteit toegang om het bestand te bekijken of bewerken.

Datasets:

U kunt data snel koppelen, bewerken en analyseren. Wilt u meer informatie over het verbinding maken met een databron? Raadpleeg dan ons artikel Power BI: Zo maakt u verbinding met een databron. Dit hoeft u slechts één keer op de gewenste volgorde in te geven, waarna Power BI dit iedere keer zal herhalen. Dit proces wordt voor u geautomatiseerd. Daarnaast is Power BI veel sneller dan Excel, wat leidt tot optimale gebruiksvriendelijkheid. Dit geldt ook voor de verwerkingssnelheid, wat komt door het RAM-geheugen van Power BI in plaats van disk storage bij Excel. Dit zorgt ervoor dat aanpassingen onmiddellijk worden doorgevoerd.

Power BI beschikt over een opslaglimit van 100 GB per werkruimte, waardoor deze tool grote datasets aankan. U kunt met Power BI connectie maken met verschillende databestanden. Wanneer u bijvoorbeeld data van Google Analytics en CRM systeem wilt visualiseren, kunt u dit binnen Power BI eenvoudig samenvoegen. Deze mogelijkheid is er ook met Excel, alleen met Power BI heeft u meerdere databestanden die u kunt samenvoegen.

Gebruiksvriendelijkheid van Power BI:

Excel is erg uitgebreid en er zijn veel complexe mogelijkheden. Dit maakt het lastig om alle opties te beheersen en het kost bovendien veel tijd om alle mogelijkheden onder de knie te krijgen. Dit is bij Power BI niet het geval, u kunt het eenvoudig onder de knie krijgen en gebruiken.

Makkelijk te delen:

Een rapportage delen met Excel gebeurt meestal via e-mail. Met Power BI deelt u eenvoudig en snel rapportages met uw collega’s via de Cloud-omgeving waarin u werkzaam bent. U kunt informatie eenvoudig delen met collega’s via deze online omgeving. Dit is mogelijk op meerdere apparaten, zoals desktop, tablet en smartphone.

Tijd- en kostenbesparen met Power BI:

Power BI ververst de data ongeveer 8 à 9 keer per dag en om de 3 uur. Hierdoor hoeft alleen de data die er in die periode bijkomt, toegevoegd te worden aan de database. Dit maakt het mogelijk om rapportages nog sneller te herladen. Door de automatisering van Power BI is er geen sprake van handmatige exports of data-bewerking terwijl dit bij Excel wel het geval is, waardoor u veel tijd en fouten bespaard.

Op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!