Beveiliging thuiswerken EDR

Hybride werken | Veilig thuiswerken met EDR-security

Inspiratie: kennisbank

Hybride werken met EDR-security

  • Marjella van Meer
  • Leestijd: 3 minuten
  • 28-7-2021

Veilig thuiswerken met EDR-security

Hybride werken is het nieuwe normaal. We gaven eerder al tips om het thuiswerken te faciliteren als werkgever. Een belangrijk onderdeel daarvan is goede beveiliging van systemen en gegevens. Is het wifinetwerk bij medewerkers thuis wel goed beveiligd? Wie heeft er allemaal toegang tot het device waarmee gewerkt wordt? Kunnen medewerkers zomaar vreemde links en bijlagen openen? Goed om over na te denken en op in te spelen, zodat medewerkers niet alleen op kantoor, maar altijd en overal veilig kunnen werken.

Wat is EDR?

EDR staat voor endpoint detection and response. Een EDR-beveiligingssysteem is continu bezig is met het monitoren van cyberdreigingen op eindpunten. Het EDR-systeem kan vervolgens ook direct reageren op mogelijke problemen en bedreigingen. EDR is ontstaan omdat de basis antivirusoplossingen niet voldoende bescherming meer bieden. Een basis antivirusoplossing herkent namelijk alleen technische kenmerken van virussen die bekend zijn in het systeem. Wanneer een virus nog niet bekend is, zal de virusscanner de bedreiging ook niet herkennen. Een EDR-systeem monitort continu het gedrag van werkplekken en servers. Een EDR-systeem acteert ook meteen bij afwijkend gedrag, bijvoorbeeld wanneer een cryptovirus via achtergrondprocessen snel veel bestand wijzigt. Dit gedrag is afwijkend en zal dus herkend en geblokkeerd worden door het EDR-systeem. In veel gevallen kan ons NOC-team de bestanden vervolgens weer herstellen, zodat de bedreiging geen grote problemen veroorzaakt voor onze klanten.

Veilig thuiswerken met SentinelOne als EDR-oplossing

Het EDR-systeem zoekt dus niet naar een bekende bedreiging, maar naar vreemd gedrag op eindpunten (servers, werkstations, laptops of mobiele telefoons). Daardoor is het mogelijk om vanaf verschillende plekken en met verschillende devices veilig te werken. Dat is erg belangrijk wanneer medewerkers hybride werken, aangezien er vaak via verschillende apparaten en netwerken gewerkt wordt. Met SentinelOne als EDR-oplossing worden bedreigingen snel gedetecteerd, geblokkeerd en teruggedraaid.
Aan de slag met SentinelOne als endpoint detection and response systeem? Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden voor uw organisatie te bespreken!

Overige tips voor cybersecurity bij het thuiswerken

Naast een EDR-oplossing zijn er natuurlijk nog veel meer oplossingen om gegevens te beschermen wanneer medewerkers van uw organisatie hybride werken. Hieronder een aantal tips over wat u als werkgever kunt doen om de veiligheid te borgen:

  • Installeer de meest recente updates voor hard- en software.
  • Zorg met een goede infrastructuur voor de benodigde capaciteit om alle thuiswerkers te kunnen bedienen.
  • Stel een beleid op waarin u belangrijke regels rondom veilig thuiswerken vastlegt.
  • Maak medewerkers bewust van het belang van cybersecurity, bijvoorbeeld door middel van een cyber security training.
  • Zorg ervoor dat medewerkers inloggen met multifactor authenticatie.

 

Wilt u meer tips over hoe u als werkgever hybride werken veilig kunt faciliteren? Download de whitepaper ICT-security via het formulier op deze pagina.

Meer weten?

Neem contact op met Emile

Download de whitepaper ICT-security

Meer weten over EDR en de drie pijlers die zorgen voor optimale beveiliging? Download de whitepaper!