Succesvol digitaliseren met verandermanagement op maat

Inspiratie: kennisbank

Succesvol digitaliseren met verandermanagement op maat

  • Sjors Kassing
  • Leestijd: 7 minuten
  • 8-7-2020

De juiste acties op het juiste moment

U bent overtuigd dat digitalisering voor uw organisatie van meerwaarde is. Maar waar begint u? Business Consultant Sjors heeft diverse organisaties geadviseerd en begeleid tijdens deze digitale transitie. In dit blog neemt hij u, vanuit zijn expertise, stap voor stap mee.

Denk groot, maar begin klein

Mijn motto is altijd: ‘denk groot, maar begin klein’. Met de uiteindelijke stip op de horizon in zicht, is het belangrijk hier in kleine stappen naar toe te werken.

Voor veel medewerkers is het moeilijk hun traditionele manier van werken los te laten: “Zo doen we het al 20 jaar”, “het gaat nu toch ook goed zo, dus waarom moet dit anders”, “mijn werk kan niet gedigitaliseerd worden”. Dit zijn enkele kreten die ik vaak hoor bij organisaties.

Begrijpelijk, maar niet terecht. Naast het feit dat veel mensen niet staan te springen om verandering in de manier van werken, komt hier soms ook bij, dat men bang is dat digitalisering hen overbodig maakt. Het doel is juist om met dezelfde mensen en middelen, een verhoogde productiviteit te realiseren. Daarom is het belangrijk om kleine stappen te zetten, zodat de organisatie meer tijd heeft om aan veranderingen te wennen. Tevens zal ook de investering meer gespreid plaatsvinden.

Sjors: ‘’Het doel is juist om met dezelfde mensen en middelen, een verhoogde productiviteit te realiseren.’’

Creëer draagvlak

Bij veranderingen is het van essentieel belang eindgebruikers vanaf het begin bij het digitaliseringsproces te betrekken. Op deze manier creëert u draagvlak en krijgen medewerkers het gevoel dat er naar hen geluisterd wordt. Uiteindelijk moeten de eindgebruikers (uw medewerkers) inzien dat het hen ook veel oplevert in plaats van alleen maar kost. Het werk moet voor de medewerkers alleen maar efficiënter en procesmatig verbeterd worden.

Pas verandermanagement (op maat) toe

Om eindgebruikers in dit adoptieproces te begeleiden hebben we binnen DataByte een adoptiemethodiek ontwikkeld met PROSCI als basis.  PROSCI is een wetenschappelijk onderbouwde en zeer resultaatgerichte aanpak. Volgens een aantal stappen zorgt onze methode dat de juiste acties op het juiste moment plaatsvinden en uw medewerkers de nieuwe technologie gaan omarmen.

PROSCI leent zicht vooral voor zeer grote verandertrajecten bij grote organisaties. Voor veel van onze klanten is deze methode te uitgebreid, waardoor wij een eigen, lichtere, versie van verandermanagement toepassen.

Ons gezamenlijke proces naar adoptie

Onze Consultants lopen de gehele adoptiemethode met u door:

  • We starten met de batenworkshop, waarin we met een kleine afvaardiging van uw organisatie, zogenaamde key-users, eerst in kaart brengen waar de winst qua digitalisering voor uw organisatie zit.
  • Daarna gaan beschrijven we met iedere key-user in detail de werkprocessen en manier van werken.
  • Op basis van deze informatie kunnen we bepalen wat de beste oplossing is voor uw organisatie. Dit borgen we in het succesplan en communicatieplan. Denk hierbij aan het inzetten van bestaande software, het bouwen van koppelingen tussen systemen, het realiseren van kleine tools op basis van bestaande technologieën of een software op maat oplossing. Samen met u bepalen we de beste manier, welke bij uw organisatie, budget en prioritering past.
  • In actieve samenwerking met de gebruikers implementeren we de gekozen oplossing.
  • Gedurende het traject zullen onze consultants u blijven begeleiden door middel van training en floorwalking.
  • Ook na oplevering van de oplossing verdwijnen wij niet uit beeld. Samen met u blijven we kijken naar wat de volgende stap zal zijn. Zo blijft u het optimale uit uw middelen en mensen halen en bereikt u het uiteindelijke doel: een structureel verhoogde productiviteit met dezelfde mensen en middelen.

Wilt u meer weten over bovenstaande óf kijken wat digitalisering voor uw organisatie kan brengen, neem dan contact met mij op. Dan plannen we een vrijblijvende afspraak, waarin ik u aan de hand van praktijkvoorbeelden meeneem in de toegevoegde waarde van digitalisering en het verandermanagement wat daarbij komt kijken!

Op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!