RPO en RTO tijden

RPO en RTO binnen uw organisatie

Inspiratie: kennisbank

RPO en RTO

  • Marjella van Meer
  • Leestijd: 2 minuten
  • 02-09-2021

RPO en RTO binnen uw organisatie

Veel organisaties zijn steeds meer afhankelijk van ICT-systemen voor het uitvoeren van bedrijfsactiviteiten. Helaas is dit vaak pas écht merkbaar wanneer er een storing is.

Weet u hoeveel data er maximaal verloren kan gaan binnen uw organisatie? En hoelang mag het vervolgens maximaal duren voordat het systeem na een aanval weer beschikbaar moet zijn?
Breng dit in kaart met de Recovery Point Objective (RPO) en Recovery Time Objective (RTO). Wat dit inhoudt en waarom deze cijfers belangrijk zijn voor het inzicht in uw ICT-omgeving, leest u in deze blog. Meer weten? Download de whitepaper via het downloadformulier op deze pagina.

Wat betekent RPO?

RPO staat voor Recovery Point Objective en gaat over de maximale hoeveelheid dataverlies die acceptabel is bij een storing binnen de organisatie. Een RPO van drie uur betekent dat data van de laatste drie uur voor de storing verloren zal gaan. Alle gegevens die daarvoor verwerkt zijn, blijven behouden. Met RPO drukt u dus het maximaal toegestane verlies van data per systeem binnen de organisatie uit.

Wat betekent RTO?

RTO staat voor Recovery Time Objective en gaat over de maximale tijd waarin een systeem weer beschikbaar moet zijn na de storing. Een RTO van twee uur betekent dat een systeem na een storing binnen twee uur weer volledig moet functioneren. Met RTO drukt u dus de maximaal toegestane downtime van de systemen binnen uw organisatie uit.
RTO en RPO worden allebei uitgedrukt in een tijdseenheid. Bij beide begrippen gaat het om een maximale waarde in seconden, minuten, uren of zelfs dagen.

Waarom is het slim om de RPO en RTO te bepalen?

Wanneer er goed inzicht is in het maximale dataverlies en de maximale hersteltijd van alle verschillende systemen, is het makkelijk vast te stellen wat het belang is van die systemen. De systemen die niet lang offline kunnen zijn of waarvan het dataverlies zo klein mogelijk moet blijven, moeten vanzelfsprekend beter beschermd worden dan de systemen die van minder groot belang zijn voor de bedrijfscontinuïteit. Houd hier rekening mee bij het opstellen van een Disaster Recovery plan.

Alles over dataverlies en hersteltijd in een Disaster Recovery plan

Aan de hand van het inzicht in ICT-systemen en de RPO en RTO binnen uw organisatie kan een Disaster Recovery plan opgesteld worden. Met zo’n plan beperkt u de schade bij een incident, omdat precies beschreven staat hoe de hersteltijd en het dataverlies binnen de vastgestelde maximale waardes blijven. Zo minimaliseert u de gevolgen van eventuele storingen voor uw organisatie. Alles over het opstellen van een Disaster Recovery plan aan de hand van de RPO en RTO voor uw organisatie leest u in de whitepaper, inclusief een stappenplan waarmee u direct aan de slag kan. Download de whitepaper via het formulier op deze pagina.

Download de whitepaper Disaster Recovery

Minimaliseer dataverlies en hersteltijd met een Disaster Recovery plan.



Uw organisatie beter beveiligen?

Download de whitepaper ICT-security en ga direct aan de slag met de drie pijlers van cybersecurity.