Algemene verordening persoonsgegevens

Hoeveel klachten krijgt de Autoriteit Persoonsgegevens?

Inspiratie: kennisbank

Hoeveel klachten krijgt de Autoriteit Persoonsgegevens?

  • Ciska van den Brink, Content Manager
  • Leestijd: 2 minuten
  • 05-07-2018

Aantal klachten enorm gestegen

Sinds de start van de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG) op 25 mei 2018, zijn er reeds 600 klachten binnen gekomen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. In juni 2018 stond de teller pas op 170. Een aanzienlijke stijging dus! AVG geeft personen meer privacyrechten die duidelijk worden geschonden, gezien het aantal klachten.

Problemen met verwijderingsverzoek

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft inmiddels 400 klachten geanalyseerd. Een derde van de klachten gaan over het verwijderingsverzoek. Personen willen hun gegevens online verwijderd hebben, maar helaas wordt dit verzoek niet gehonoreerd. Het verwijderverzoek stelt dat de persoon mag verzoeken om alle gegevens bij het bedrijf te verwijderen, zodat zij bijvoorbeeld geen nieuwsbrieven of reclame meer ontvangen.

Maar liefst 87% van de klachten gaan over bedrijven. Hoeveel meldingen de AP in de toekomst gaat ontvangen is niet duidelijk, maar wel zien we dat personen steeds bewuster zijn van hun privacyrechten. Echter is ook duidelijk dat bedrijven in Nederland nog niet voldoen aan AVG, wat ook bleek uit ons Nationale AVG onderzoek, dat wij begin dit jaar afnamen. 

“Nederlanders zijn zich bewust van AVG”

Martijn Brinkman, AVG-expert bij DataByte: “Nederlanders zijn zich duidelijk bewust van AVG en doen een beroep op privacyrechten. Maar helaas zien we dat bedrijven nog niet klaar zijn voor de AVG. Het is van groot belang dat bedrijven een goed intern beleid maken en de regels van de AVG naleven. En uiteraard de verzoeken van hun klanten juist op te pakken, om een bezoekje van de AP te voorkomen”.

Zijn uw verwerkingsregisters op orde?

Zijn al uw verwerkingsregisters up-to-date, zodat u AVG compliant bent? Er is een makkelijke manier om AVG compliant te zijn en de verwerkingsregisters bij te houden. Geen zorgen meer over AVG dankzij onze ScopeDesk AVG software:

Op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!