Data omzetten tot informatie

Hoe wordt data informatie?

Inspiratie: kennisbank

Hoe wordt data informatie?

  • Thom van Zundert
  • Leestijd: 5 minuten
  • 28-3-2021

Hoe wordt data omgezet in informatie?

Het verschil tussen data en informatie: data bestaat uit gegevens en informatie bestaat uit data die in een bepaalde context geplaatst wordt. Vanuit data wordt er iets waargenomen zonder dat er een betekenis aan de gegevens zit. Dit is bij informatie niet het geval. Data wordt pas informatie wanneer gegevens geïnterpreteerd worden en er dus een bepaalde betekenis aan kan worden gegeven.

Is uw data representatief genoeg om informatie uit te halen?

De manier waarop data informatie wordt, komt door het interpreteren van data. Wanneer u namelijk informatie nodig heeft gaat u hiernaar op zoek. Wanneer de data vrijkomt in de vorm van een grafiek, tabel, artikel of rapport, gaat u beredeneren of de data de gewenste informatie bevat. Hierbij is het van belang om een goed beeld te hebben van hetgeen waar u naar op zoek bent, ofwel is de data representatief?

Is uw data betrouwbaar?

Indien uw data representatief is, kijkt u of de data ook betrouwbaar is. Dit doet u op basis van de recentheid van de data, de bron waaruit de data afkomstig is en de compleetheid van de data. Maar u vraagt zich ook af of data gerepliceerd is via bepaalde processen en wat de status hiervan is. Kunt u de data nog vertrouwen wanneer iemand deze heeft bewerkt?

De manier waarop u dit test is door de data te vergelijken met een andere databron om te kijken of er afwijkende getallen uitkomen.

Is uw data relevant genoeg om om te zetten tot informatie?

Ten slotte kijkt u nog naar de relevantie van de data, omdat een informatiebehoefte vaak erg specifiek is. Een concreet en klein stukje data kan dus ook gelden als informatievoorziening. Soms is het lastig om dit concrete, kleine stukje te vinden tussen een enorme hoeveelheid data. Een voorbeeld hiervan is dat u 25 rapporten per dag in uw mailbox ontvangt met ieder 100 pagina’s. Wanneer u dan op zoek bent naar een klein concreet stukje data is dit een hele zoektocht.

Bij het omzetten van data naar informatie is het dus belangrijk dat u kijkt naar hoe representatief, betrouwbaar en concreet uw data is.

Download de whitepaper over data

Hoe wordt data van toegevoegde waarde voor uw organisatie? Download de whitepaper en lees er alles over!Meer weten over data?

Download de whitepaper en kom erachter hoe u data slim kunt inzetten voor uw organisatie!