Hoe werkt Power BI

Hoe werkt Power BI?

Inspiratie: kennisbank

Hoe werkt Power BI?

  • Thom van Zundert
  • Leestijd: 5 minuten
  • 12-2-2021

Stap voor stap naar begrijpelijke informatie: Zo werkt Power BI

Werkt u met Power BI? Dan zal het volgende proces u bekend in de oren klinken. Verbinden,  vormgeven, combineren, visualiseren en delen. Iets minder bekend met deze materie? Geen probleem, we nemen u stap voor stap mee!

Verbinden

Na het installeren en starten van Power BI maakt u eerst verbinding met de gegevens. Met de Power BI Desktop kunt u met veel verschillende typen gegevens verbinding maken, zoals een database of een Excel/ tekstbestand. Na het ophalen van de gegevens leest Power BI Desktop de inhoud en wordt dit weergegeven in een bestand.

Na het verwerken van de gegevens kunt u zelf eventueel nog wijzigingen aanbrengen om alles naar wens te modelleren.

Vormgeven

Na het verbinden met de gegevens, kunt u deze naar eigen wens vormgeven. Zoals kolommen en tabellen hernoemen, rijen of kolommen verwijderen en gegevenstypen wijzigen. Hiervoor adviseren wij u om de Power Query-editor te gebruiken. Deze geeft u namelijk stapsgewijs instructies voor het aanpassen, laden en weergeven van gegevens.

Wanneer u de gegevens vormgeeft, worden de oorspronkelijke gegevens niet beïnvloed. U verandert enkel de weergave.

Na het gebruiken van de Power Query-editor kunt u het gewenste model eenvoudig laden in de Power BI Desktop.

Combineren

Om de tabellen waarin de gegevens staan (ook wel query’s genoemd) op een goede manier te combineren is het mogelijk om deze samen te voegen.

U kunt query’s samenvoegen wanneer u één of meer kolommen wilt toevoegen aan een andere query en u kunt query’s toevoegen indien u extra rijen met gegevens hebt die u wilt toevoegen aan andere query’s.

Visualiseren

U kunt rapporten en dashboards naar wens visualiseren. De visualisatie kan volledig in de huisstijl van uw organisatie gerealiseerd worden. Wij adviseren u om een maximaal aantal afbeeldingen of tabellen te visualiseren, de kleuropmaak naar wens in te stellen en het dashboard praktisch in te delen.

Wanneer het Power BI rapport geschikt is om gedeeld te worden met mensen binnen of buiten uw organisatie adviseren wij U om het te publiceren naar de Power BI Service. Vanuit deze service is het eenvoudig om de rapporten te beveiligen en te bepalen welke personen welke rechten hebben om het desbetreffende rapport in te zien.

Delen

U kunt uw rapport, indien gewenst, eenvoudig delen met anderen door het bestand uit de Power BI-service te uploaden of het rechtstreeks vanuit de Power BI Desktop te publiceren naar de Power BI-service. U heeft voor het uploaden en publiceren van rapporten een Power BI-account nodig.

Op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!