13 Cybersecurity tips

Hoe beschermt u uw organisatie tegen cyberaanvallen?

Inspiratie: kennisbank

Hoe beschermt u uw organisatie tegen cyberaanvallen? 

  • Ciska van den Brink
  • Leestijd: 5 minuten
  • 25-1-2021

Organisatie beschermen tegen cyberaanvallen anno 2020 

In met name het laatste jaar zijn het aantal cyberaanvallen sterk toegenomen. Deze toenamen staat in verbinding met die van het aantal thuiswerkende medewerkers. Thuiswerkers zijn een gemakkelijker target van een cybercrimineel.

Hoe dat kan?

Wanneer we in een veilige omgeving aan het werk zijn, zoals thuis op de bank of aan de keukentafel, staan we er niet bij stil dat er online nog dingen zijn waar we voor moeten waken. Het lijkt wel alsof ons brein een soort relaxstand ingaat wanneer het aankomt op alertheid rondom gevaar op het internet. De onoplettendheid van nietsvermoedende thuiswerkers in combinatie met het groter aantal actieve cybercriminelen hebben onder meer tot deze toename geleidt. 

Wat kunt u als organisatie doen om uw bedrijfsnetwerk tegen een cyberaanval te beschermen?

Het eerste waar we direct aan denken is het dichttimmeren van alle toegangswegen. Handig toch? Nou nee, want een e-mail bijvoorbeeld moet het netwerk nog wel uit kunnen en thuiswerkende medewerkers moeten nog wel bij de juiste gegevens kunnen. Het is daarom een kwestie van afstemmen om de juiste balans te vinden tussen veiligheid en werkbaarheid. Hierbij kan de kennis van een expert als handig worden beschouwd. 

Wat voor schade kan een cyberaanval aanrichten?

Er zijn verschillende vormen van cyberaanvallen desondanks is het doel wel vaak hetzelfde, namelijk het saboteren van bedrijfsgevoelige informatie. Denk aan stelen, blokkeren of vernietigen van belangrijke data, netwerken of volledige systemen. De gevolgen hiervan zijn vaak desastreus. Schending van de privacywet loopt tegenwoordig aardig in de papieren en een cyberaanval eindigt daarom ook regelmatig in faillissement met name voor kleine organisaties in het MKB. Zorg er daarom voor dat uw netwerk en de daarop aangesloten systemen goed beveiligd zijn. Wanneer u binnen de organisatie niet over de juiste expertise beschikt, is het belangrijk om deze in te winnen bij een derde partij. 

Wist u dat een cyberaanval ook van binnen in de organisatie getriggerd kan worden?

Denk even aan de collega’s waarmee u dagelijks werkt. In hoeverre zijn zij computerexperts? Zijn zij volledig op de hoogte van de laatste vormen van cyberaanvallen? Precies, het gros van de medewerkers in het MKB zijn onvoldoende voorgelicht en hebben te weinig kennis van zaken om een cyberaanval te herkennen. Het gebrek aan kennis, daar spelen cybercriminelen feilloos op in. Met een mailtje of een whatsapp bericht imiteren ze een bekendezoals bijvoorbeeld de CFO van de organisatie. Doordat zelfs het taalgebruik lijkt op dat van de daadwerkelijke CFO, ruikt de nietsvermoedende medewerker geen onraad en gaat akkoord met het betaalverzoek. Of klikt op de geïnfecteerde link, of download een bestand waarop een virus schuilgaat. Even niet opletten kan een enorme impact hebben op de veiligheid van het bedrijfsnetwerk. Juist daarom is het belangrijk om alle gebruikers regelmatig te informeren over de gevaren en de gevolgen van een cyberaanval. En natuurlijk hoe dan wél te handelen in een dergelijke situatie! 

TIP: Dit kunt u vandaag nog doen om uw organisatie te beschermen

Voer altijd alle updates uit. Die updates zijn er niet voor niets en bevatten vaak de nieuwste vorm van beveiliging. Doordat cyberaanvallen continu plaatsvinden, zijn beheerders van applicaties bijvoorbeeld, ook continu bezig deze te verbeteren en te beschermen. Door al uw systemen tijdig te updaten heeft u altijd de meest recente versie en bent u zo goed als mogelijk beschermd. 

Op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!