data- en informatiemanagement

Datamanagement, wat is het eigenlijk?

Inspiratie: kennisbank

Datamanagement, wat is het eigenlijk?

  • Thom van Zundert
  • Leestijd: 5 minuten
  • 30-3-2021

Wat is het verschil tussen datamanagement en informatiemanagement?

Op dit moment is ‘datamanagement’ een hot item voor veel organisaties. Velen hebben de beschikking over een sterk groeiende hoeveelheid data en worstelen met het krijgen van grip op deze data. Tegelijkertijd zijn ze op zoek naar mogelijkheden om deze data optimaal uit te nutten, zodat het de waarde krijgt die het in potentie in zich heeft. Maar wat is datamanagement? En wat is het verschil met informatiemanagement?

Wat is datamanagement?

Datamanagement is niet meer weg te denken voor organisaties. Bij de meeste organisaties blijft de hoeveelheid data toenemen. Data zijn gegevens, vaak symbolen, tekens, getallen of woorden. Een organisatie gaat opzoek naar een manier om de data optimaal te benutten. Hiervoor is het van belang dat de data geanalyseerd wordt.

Met andere woorden richt datamanagement zich op het actualiseren, opslaan, beveiligen en bruikbaar maken en houden van gegevens. Datamanagement zorgt ervoor dat uw gegevensbestanden gecontroleerd worden op eventuele mutaties en indien nodig worden aangepast. Een voordeel is dat er door externe koppelingen steeds vaker sprake is van automatisering voor het actueel houden van de data.

Het doel van datamanagement is dat wanneer u de data nodig heeft deze betrouwbaar, compleet en op tijd beschikbaar is. Indien dit in orde is, kunt u eenvoudig analyses maken en hierop bedrijfsprocessen afstemmen om deze te optimaliseren. U wordt door datamanagement dus geholpen om de juiste keuze te maken.

Wat is informatiemanagement?

Hoewel datamanagement dus gebaseerd is op het actualiseren, opslaan, beveiligen, bruikbaar maken en houden van de gegevens, is informatiemanagement gericht op het voorzien van informatie aan organisaties die hier behoeften aan hebben vanuit verschillende processen. Met informatiemanagement kunt u informatie beheren en managen om hiermee de doelstellingen van een organisatie te ondersteunen.

Zodra er in een organisatie informatiebehoefte bestaat, wordt dit beantwoord met informatievoorziening. Dit kan plaatsvinden op verschillende niveaus. Er worden op basis van producten of diensten door organisaties processen ingericht die ieder een eigen informatiebehoefte hebben.

Wat is het verschil tussen informatiemanagement en datamanagement?

Met datamanagement kunt u dus analyses maken en bedrijfsprocessen afstemmen om deze op basis van data te optimaliseren. Bij informatiemanagement wordt er op basis van de bedrijfsprocessen informatiebehoeften gecreëerd die met informatievoorziening wordt opgelost om het proces voort te zetten.

Meer weten over data?

Download de whitepaper over datagedreven werken en kom erachter hoe u data slim kunt inzetten voor uw organisatie!



Meer weten over data?

Download de whitepaper en kom erachter hoe u data slim kunt inzetten voor uw organisatie!