Disaster Recovery plan

Disaster Recovery plan

Inspiratie: kennisbank

Disaster Recovery plan

  • Marjella van Meer
  • Leestijd: 2 minuten
  • 02-09-2021

Disaster Recovery plan

Voorkomen is beter dan genezen, maar 100% garantie op het gebied van ICT-beveiliging bestaat niet. Het is daarom slim om de impact van cyberbedreigingen en aanvallen in kaart te brengen en zoveel mogelijk te beperken door middel van een goed onderbouwd Disaster Recovery plan. In deze blog en in onze whitepaper vertellen we u er alles over.

Wat is Disaster Recovery?

Disaster Recovery (DR) is gericht op het minimaliseren van dataverlies en hersteltijd (RPO en RTO) bij storingen, zoals een ransomware aanval of hack. Hoe groter het dataverlies en hoe langer de hersteltijd, hoe groter de negatieve impact op de organisatie. Het doel van DR is het minimaliseren van de gevolgen van een storing. In een Disaster Recovery plan beschrijft u hoe u de schade en hersteltijd beperkt, zodat de organisatie snel weer volledig functioneert.

Inzicht in uw ICT-omgeving voor het opstellen van een Disaster Recovery plan

Wanneer er een Disaster Recovery plan opgesteld wordt, moet er eerst inzicht zijn in de ICT-omgeving van uw organisatie. De afhankelijkheid van ICT-systemen neemt toe, waardoor een storing veel gevolgen kan hebben op de dagelijkse werkzaamheden. Zorg dat u antwoord heeft op de volgende vragen:

  • Welke ICT-systemen gebruikt uw organisatie?
  • Welke medewerkers werken met welke systemen?
  • Voor welke processen zijn de verschillende systemen noodzakelijk?
  • Hoe dragen de ICT-systemen bij aan de bedrijfsdoelstellingen?
  • Welke gevolgen heeft een storing en wat betekent dit voor de bedrijfscontinuïteit?

 

Door inzicht te krijgen in de ICT-omgeving wordt vastgesteld welke systemen belangrijk zijn voor de continuïteit van de organisatie. Systemen die veel invloed hebben op de processen binnen uw organisatie, krijgen meer aandacht in het Disaster Recovery plan. Zo borgt u dat deze systemen snel weer werken en het dataverlies beperkt wordt.

Disaster Recovery plan opstellen

Een Disaster Recovery plan wordt opgesteld om de negatieve gevolgen van eventuele storingen, ransomware aanvallen of andere incidenten zoveel mogelijk te beperken. Natuurlijk is het voorkomen van die mogelijke incidenten belangrijk, maar op het gebied van ICT-beveiliging bestaat er geen 100% garantie. Een kleine fout is zo gemaakt en de negatieve gevolgen kunnen groot zijn. Investeer daarom in het opstellen van een goed onderbouwd DR plan waarin alle mogelijke situaties uitgewerkt zijn. Dit plan kan dan direct in werking gesteld worden wanneer er een incident plaatsvindt. Een DR plan bevat o.a. een duidelijk stappenplan en taakverdeling, waardoor het de kans op paniek tijdens een storing beperkt. Een DR plan zorgt dus niet alleen voor het minimaliseren van de gevolgen van een storing, maar ook voor een gestructureerde aanpak in noodsituaties.

Meer weten over een Disaster Recovery plan?

Wilt u binnen uw organisatie meer inzicht in de ICT-omgeving en de mogelijke gevolgen van een cyberincident beperken? Download onze whitepaper waarin we dieper ingaan op Disaster Recovery en een handig stappenplan beschrijven over hoe u zelf een Disaster Recovery plan opstelt.  Zo wordt de schade bij een cyberincident binnen uw organisatie zoveel mogelijk beperkt!