Software ontwikkelingen

Digitalisering in de 1,5 meter economie

Inspiratie: kennisbank

Digitalisering in de 1,5 meter economie

  • Sjors Kassing, Business Consultant
  • Leestijd: 5 minuten
  • 20-5-2020

Digitalisering in de 1,5 meter economie

Al enige maanden beheerst het coronavirus ons dagelijks leven. Zowel privé als zakelijk is er een hoop veranderd. Ineens moesten we zoveel mogelijk thuis gaan werken, vergaderen via video bellen en werken op afstand. En vooral afstand houden van elkaar.

Voor veel beroepen is dit te doen, maar er zijn ook tal van beroepen waarin dit onmogelijk is. Met name de beroepen met fysieke arbeid vragen om aanwezigheid op de werkvloer.

Nu steeds meer duidelijk wordt dat deze situatie, ondanks de eerste versoepelingen, nog lang van ons vraagt om aangepast gedrag, is het goed om naar de toekomst te kijken. Hoe richt u uw organisatie zo in dat u flexibel en snel kunt inspelen op plotselinge veranderingen en beperkingen?

We zijn gewoon dat informatie voornamelijk aanwezig is op kantoor en dat de communicatie van het medewerkers grotendeels bestaat uit het “mekaar even opzoeken”. Sociaal gezien is dit ook wenselijk, echter daar zit wel een kritiek punt als het gaat om afhankelijkheid van informatie op een specifieke locatie. Om snel te kunnen inspelen op snel veranderende situaties, dient u zoveel mogelijk onafhankelijk te zijn van uw werkplek en locatie. Het moet als het ware mogelijk zijn overal en altijd te kunnen werken. Naast de nodige middelen (laptop, GSM, etc.) dient men ook de beschikking te hebben over de juiste informatie.

Deze kritieke afhankelijkheid kunt u grotendeels oplossen door gebruik te maken van vergaande digitalisering. Zorg er bijvoorbeeld voor dat alle nodige informatie digitaal beschikbaar is. Dus geen geprinte orders meer op een bureau, maar digitaal beschikbare orderinformatie. Inzicht in voorraden zonder de magazijn chef te hoeven raadplegen, etc. Daarnaast kan de communicatie via digitale systemen lopen en informatiestromen automatisch al naar de juiste personen gaan aan de hand van bepaalde acties. Dit zijn enkele voorbeelden van hoe u flexibeler kunt werken en waar locatie, tijdstip en werkplek van ondergeschikt belang zijn.

De term 1,5 meter economie is ondertussen een bekend begrip geworden en zal van iedere organisatie de nodige aanpassingen vragen. Maar hoe kan digitalisering hieraan bijdragen? Door te zorgen dat het niet nodig is dat iedere medewerker fysiek op kantoor aanwezig is, creëert u ruimte om de nodige afstand te houden. Ook de bewegingen in het verkeer buiten en binnen de organisatie worden hiermee verminderd. Daarnaast is het minder nodig om elkaar fysiek op te zoeken. Waar voorheen de informatie even aan het bureau van een collega werd opgehaald, is informatie nu digitaal beschikbaar. Medewerkers worden meer verspreid over locaties op kantoor, thuis en onderweg. Dat geeft extra ruimte aan de mensen die niet anders kunnen dan op hun werkplek aanwezig zijn.

Het “nieuwe normaal” waar we op dit moment aan gewend raken brengt ook juist positieve punten met zich mee. Door nu te digitaliseren legt u een goede basis voor de toekomst. Een toekomst waarin we wellicht minder files kennen, medewerkers productiever zijn doordat er efficiënter gewerkt kan worden, kostenreductie door vermindering van mobiliteits- en kantoorkosten, minder ziekteverzuim, etc.

DataByte helpt u graag deze digitaliseringsslag te maken. We hebben al veel van onze klanten geholpen met passende oplossingen. Graag kijken we samen met u waar u nu staat, waar de stip op de horizon ligt en welke stappen we kunnen nemen om daar te geraken. Denk groot, maar begin klein. U staat zelf constant aan het roer van de veranderingen met DataByte als gids aan uw zijde.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met mij (Sjors Kassing, Business Consultant bij DataByte). Ik ga graag met u in gesprek om te kijken wat voor u de mogelijkheden zijn.

Op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!