Voordelen van de cloud

De Cloud | 5 voordelen en 3 nadelen

Inspiratie: kennisbank

De voordelen en nadelen van de cloud

 • Thom van Zundert
 • Leestijd: 5 minuten
 • 24-5-2021

De cloud: 5 voordelen en 3 nadelen

Juist in een tijd waarin alles altijd maar naar de cloud lijkt te gaan, bestaan er nog altijd veel vragen. Zijn al mijn gegevens in de cloud veilig en toegankelijk? Hoe zit het met de wet- en regelgeving als bedrijfsdata niet meer on-premise staat? Het antwoord valt of staat met het onder de loep nemen van uw ICT-infrastructuur en het bekijken van uw actuele behoeftes.

In dit blog gaan we terug naar de basis: de voor- en nadelen van de cloud.

5 voordelen van de cloud

 • Flexibel werken

Met dank aan de cloud kunnen medewerkers altijd en overal online werken in de cloud. Door de online werkplek hebben medewerkers toegang tot de gegevens en de applicaties waarop ze recht hebben.

 • Schaalbaarheid

De schaalbaarheid is een ander voordeel van de Cloud. Wanneer u behoefte heeft aan meer capaciteit is dit zo geregeld, maar ook wanneer u behoefte heeft aan minder capaciteit is dit gemakkelijk en snel aan te passen. Groeien met uw organisatie is dus geen enkel probleem.

 • Onderhoud en support

Het uitvoeren van eventuele updates en het onderhouden van de softwarelicenties kost u jaarlijks veel tijd en moeite. Uw ICT-dienstverlener neemt het volledige onderhoud in handen. Dit zorgt ervoor dat u flexibel kunt inspelen op de wensen en behoeften vanuit uw organisatie en altijd beschikt over de laatste software. U hoeft zich geen zorgen te maken over onderhoud, beheer en beveiliging.

 • Hogere tevredenheid en productiviteit

In de Cloud is het eenvoudig om een werkplek aan te passen aan de wensen en behoeften van een individuele gebruiker. Ze kunnen zelf bepalen hoe de online werkplek eruit komt te zien, wat leidt tot een gevoel van vrijheid. Het gevolg hiervan is dat medewerkers tot wel 70% productiever zijn met een digitale werkplek.

 • Beveiliging

Clouddiensten werken volledig via internet en dat neemt veiligheidsrisico’s met zich mee. Wilt u meer weten over cybersecurity? Bekijk ons online event: Cybersecurity. De Cloud is goed beveiligd door het datacenter waar hackers niet snel kunnen binnendringen. Datacenters beschikken over veel kennis om te investeren in veiligheid. Ook bent u langer alleen verantwoordelijk voor uw cybersecurity. Uw ICT-dienstverlener moet namelijk bijdragen aan het creëren van een veilige Cloudomgeving en daarmee de beveiliging van uw gegevens.

3 nadelen van de cloud

 • Afhankelijkheid internet

Een nadeel van de cloud is dat deze volledig afhankelijk is van internet. Het wegvallen van de internetverbinding of het afnemen van de brandbreedte of reactiesnelheid heeft simpelweg impact op de continuïteit van uw werkzaamheden.
Een tip om dit voorkomen: U kunt een back-up verbinding van een andere provider realiseren zodat u bij een internetstoring altijd kunt overschakelen op een andere verbinding.

 • Wetgeving

Privacy en veiligheid blijven belangrijke thema’s indien u werkt in de Cloud. De vertrouwelijkheid van gegevens speelt een rol. Zo staat in de AVG dat u uw persoonsgegevens niet mag opslaan in een land buiten Europa. U dient met persoonsgegevens zorgvuldig en rechtmatig om te gaan, ook wanneer u deze deelt met derden (in dit geval de cloud-aanbieder). Volgens de wet mag u deze gegevens alleen verstrekken of laten verwerken buiten de EU als in het ontvangende land beschikt over een passende bescherming.

 • Bereikbaarheid

Aangezien u in de cloud 24/7 bereikbaar bent, kan dit gevolgen hebben voor de scheiding tussen werk en privé. Deze worden vervaagd en medewerkers krijgen dan het gevoel dat ze altijd beschikbaar moeten zijn.

Welke cloud past bij uw organisatie?

Download de whitepaper over de private, public en hybrid cloud en zie in één overzicht welke cloud oplossing aansluit bij uw wensen.