Gegevens beveiligen

Bescherm uw gegevens met DRaaS en BaaS

DataByte en fundaments
Inspiratie: kennisbank

Bescherm uw gegevens met DRaaS en BaaS

  • Thijs Zantboer
  • Leestijd: 2 minuten
  • 16-06-2022

Voorkomen is beter dan genezen, maar 100% garantie op het gebied van ICT-beveiliging bestaat niet.

Dataverlies is voor veel organisaties kostbaar en risicovol. Data kan verloren gaan door een menselijke fout, een natuurramp of een cyberaanval. Zulke incidenten zijn lastig te voorkomen. De diensten Disaster Recovery as a Service (DRaaS) en Back-up as a Service (BaaS) bieden wij aan samen met Fundaments (onderdeel van Interstellar). Fundaments is dé vrijdenkende expert in Clouds en voorziet organisaties van hoogwaardige Cloud resources.
Met DRaaS en BaaS krijgt u inzicht in de risico’s van incidenten en minimaliseert u de impact ervan.

Dataverlies en hersteltijd minimaliseren

Disaster Recovery na incidenten wordt uitgedrukt in twee typen doelstellingen: RTO en RPO. De Recovery Point Objective (RPO) is het dichtstbijzijnde tijdstip waarvan data kan worden hersteld. Traditionele back-up- en snapshottechnologieën leveren RPO’s van vier tot wel 24 uur.
De Recovery Time Objective (RTO) is de maximale tijd dat een organisatie een bepaalde service kan missen, zonder dat het impact heeft op de bedrijfsvoering.

In moderne, gedigitaliseerde bedrijfsomgevingen moeten zowel RTO als RPO zo laag mogelijk zijn. Hoewel veel organisaties zich focussen op RTO om de business zo snel mogelijk weer up-and-running te krijgen, heeft vooral het onvermogen om de verloren data te reproduceren een grote impact op organisaties. Het is dus verstandig om een strategie te bedenken om zowel RTO als RPO zo laag mogelijk te houden.

DRaaS en BaaS

Impact van incidenten beperken met DRaaS

Bij het ontwikkelen van een Disaster Recovery strategie is het belangrijk te constateren dat niet alle systemen, applicaties en data even bedrijfskritisch zijn. Vooral voor de meest bedrijfskritische applicaties is een goede Disaster Recovery strategie essentieel om de impact op de bedrijfsvoering bij een incident te minimaliseren.
Bij DRaaS wordt een testomgeving gecreëerd waarin real-time data analyses worden gemaakt, updates worden getest en pentests en failover tests worden uitgevoerd. De failover test creëert een inhoudelijke rapportage die voldoet aan alle standaarden. Alles om dataverlies en hersteltijd zoveel mogelijk te minimaliseren!

Dataverlies beperken met BaaS

Een online back-upservice beperkt het risico op dataverlies als gevolg van gebruikersfouten, hacking of andere incidenten. Onze ICT-specialisten monitoren en testen dagelijks de back-ups, waardoor er altijd een werkende back-up is waar u bij incidenten op terug kan vallen. Meerdere kopieën van gegevens worden opgeslagen op verschillende locaties die onafhankelijk van elkaar zijn. Zo vergroten we de kans dat u toegang heeft tot een back-upversie van gegevens als deze ooit verloren gaan.

Larik-Jan Verschuren (CTO bij Fundaments) vertelt:

“Data is de essentie van elke organisatie, moderne organisaties kunnen zich niet veroorloven data te verliezen. Of de oorzaak een menselijke fout, een natuurramp of een cyberaanval is, dataverlies is hoe dan ook kostbaar en risicovol. Dataverlies en de zorgen eromheen kunnen eenvoudig voorkomen worden met behulp van BaaS en een goed herstelplan.”

Meer weten?

Neem contact op met Emile

Download de whitepaper ICT-security voor meer informatie.