Gegevensbescherming MKB

70% van MKB heeft geen Functionaris voor gegevensbescherming, is dat erg?

Inspiratie: kennisbank

70% heeft geen Functionaris voor gegevensbescherming,

is dat erg voor het MKB?
  • Ciska van den Brink, Content Manager
  • Leestijd: 3 minuten
  • 29-05-2018

30% van MKB heeft Functionaris gegevensbescherming

In maart en april van dit jaar onderzochten wij onder het MKB of zij voorbereid op de handhaving van de AVG per 25 mei 2018. Dit deden we aan de hand van de checklist van de Autoriteit Persoonsgegevens, die uit tien punten bestaat. Wat bleek? Slechts 30% heeft een Functionaris voor gegevensbescherming (FG) aangesteld, maar is een Functionaris eigenlijk nodig?

Wat doet een Functionaris voor gegevensbescherming eigenlijk?

De Functionaris houdt binnen een organisatie toezicht op de toepassing en naleving van de AVG. Er wordt van hem/haar verwacht dat hij/zij een bovengemiddelde vakkennis heeft van privacywetgeving en van de praktijk van gegevensbescherming.

Bent u verplicht een Functionaris aan te stellen?

Een FG kan verplicht of vrijwillig aangesteld worden en is verplicht zich te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Niet alle organisaties zijn namelijk verplicht een FG aan te stellen.

Onderzoeksfeiten functionaris gegevensbescherming
Wanneer moet een FG wel verplicht worden aangesteld?

Overheden, gemeenten en bedrijven die personen volgen (zoals cameratoezichtbedrijven) zijn hiertoe verplicht. Maar ook organisaties die in grote schaal persoonsgegevens opslaan en verwerken, zoals ICT-bedrijven met datacentra.

Twijfelt u of u een Functionaris moet aanstellen? Bespreek dit met uw ICT-leverancier of neem contact met ons op.

Bent u benieuwd naar hoe het MKB scoort op de overige 9 punten van de checklist van de Autoriteit Persoonsgegevens? Of wilt u weten hoe goed uw bedrijf is voorbereid op AVG? Download onze onderzoeksrapportage en doe de Quiz.

Op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!