De start van DataByte

Hoe het allemaal begon..

Inspiratie: nieuws

Hoe het allemaal begon..

  • Ciska van den Brink
  • Leestijd: 5 minuten
  • 20-11-2020

De ware grondlegger

In 1987 is John Heijnen begonnen met wat zakgeld, een cassettebandje en een gezonde dosis lef. De ware grondlegger van het huidige DataByte? Een cassettebandje dus. Een TDK D60 van ƒ2,30, om precies te zijn!

Het cassettebandje van ƒ25,-

‘Ik ben begonnen met programmeren..’ begint John te vertellen. ‘Mijn eerste opdracht was een databaseprogramma programmeren voor Akkermans Techniek Steenbergen B.V., een technische handelsonderneming. Dit programma bestond onder andere uit een klant – en orderadministratie en een voorraadsysteem.

De cassettebandjes omvatte dus software programma’s die ik zelf programmeerde. Door het kopiëren van zakelijke software op de cassettebandjes van ƒ2,30, kon ik deze voor ƒ25,- weer verkopen.’

De liefde voor computers? Die komt van zijn vader.

Dankzij zijn vader is John in de computerwereld terecht gekomen. Zijn vader had thuis een Sharp computer en ging regelmatig naar gebruikersbijeenkomsten in De Bilt en Roosendaal (de Roosendaalse Computer Club). Tijdens deze bijeenkomsten werd de nieuwste software vertoond en werd er kennis uitgewisseld tussen de Sharp gebruikers. Een goede combinatie met de zelf geprogrammeerde software op de cassettebandjes. John zag hier een kans en begon met het verkopen van deze bandjes tijdens deze bijeenkomsten.

PC Privé projecten voor DAF

John: ‘Op mijn achttiende verjaardag nam mijn vader me mee naar de Kamer van Koophandel in Breda en heb ik DataByte officieel ingeschreven. In die tijd kwamen de PC Privé projecten erg in opmars. De toenmalig directeur bij DAF in Rotterdam vroeg mij of ik computers kon leveren en uitleveren bij zijn medewerkers thuis. Ik vroeg mijn vader om met mij mee te gaan om de offerte toe te lichten, want ik dacht: ‘Als ik alleen ga, geloofd men mij vast niet’.

Samen gingen we naar Rotterdam (ik had mijn rijbewijs natuurlijk nog niet) waar wij werden ontvangen door 5 personen die dachten dat mijn vader de eigenaar was van DataByte. Dat hebben we natuurlijk snel hersteld 😉. De opdracht werd mij gegund.’

In gesprek met de toenmalig directeur van de Rabobank Steenbergen

‘De eerste tranche van de deal betrof een inkoopwaarde van ƒ50.000. Ik had met mijn cassettebandjes weliswaar een paar duizend gulden verdiend, maar dat was natuurlijk nog lang niet voldoende. Op mijn brommer (een Yamaha DT kan ik me nog herinneren) ging ik naar de Rabobank. ‘Mag ik de directeur a.u.b. spreken?’ vroeg ik. 10 minuten later zat ik aan tafel. Als ik de opdrachtbevestiging vanuit DAF kon laten zien, werd de financiering snel geregeld. Zo gezegd, zo gedaan. Ik ontving de opdrachtbevestiging van DAF en een dag later stond er 50.000 gulden op mijn rekening, waarmee ik de computers kon inkopen voor de klant.’

Levering aan huis inclusief demonstratie

‘Nadat de deal was gesloten’ vertelt John verder, ‘moesten alle 80 computers uitgeleverd gaan worden bij de DAF-medewerkers thuis. In die tijd waren er nog geen navigatiesystemen, dus met kaarten vonden we de juiste adressen. Per avond (want overdag moest ik nog naar school) leverden we 3 computers bij de medewerkers thuis en gaf ik een korte uitleg over hoe een computer in de basis werkte.

Een prachtige tijd en een goede leerschool!’

Op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!