Het nationale AVG en ICT-beveiligingsonderzoek

Inspiratie: download

Resultaten van het nationale AVG en Security Onderzoek

Is het MKB voorbereid op de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en wat is het huidige beveiligingsniveau?

Download nu

Download het AVG Benchmark Onderzoek

De afgelopen maanden werden wij nieuwsgierig naar hoe het MKB is voorbereid op de AVG, in het Engels General Data Protection Regulation (GDPR), die per 25 mei 2018 geldt. Daarnaast wilden we ook weten hoe het gesteld is met de algehele ICT-security in het MKB.

Om die redenen zijn wij een benchmarkonderzoek gestart. Onze vragen hebben wij voorgelegd aan ICT-ers die werkzaam zijn bij Nederlandse midden-klein bedrijven. De resultaten zijn verrassend en helaas ook risicovol.

Opmerkelijke resultaten uit het onderzoek

  • Maar 40% van de tien maatregelen worden genomen om AVG-ready te zijn. Dat is 60% te weinig. De eerste stappen zijn vaak makkelijk te ondernemen, maar de veranderingen die daarna doorgevoerd moeten worden, zijn lastiger.
  • De ondervraagden hadden nagenoeg geen idee hoe lang het duurt om klaar te zijn voor de nieuwe privacywet. 20% dacht korter dan een kwartaal en zelfs 34% had geen idee. Gezien het feit dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming binnenkort al van kracht is, is dit een probleem. Hoe lang het gemiddeld duurt om GDPR-ready te zijn leest u in onze rapportage.
  • 39% van de respondenten gaf aan dat er geen budget beschikbaar is voor de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Opvallend, omdat er wel degelijk budget beschikbaar moet zijn als u wilt voldoen aan de nieuwe privacywet. Naast tijd die u moet investeren, zult u hoogstwaarschijnlijk ook hulp moeten inschakelen van externe partijen.
  • 98% vindt ICT-beveiliging belangrijk, maar bij 47% van de respondenten staat het niet (bovenaan) op de agenda.
  • Ongeveer de helft van de respondenten heeft geen beveiligingsbeleid. En toen we vroegen welke maatregelen het MKB had genomen, werden bijvoorbeeld wel alle computers gelockt, maar een tweestapsverificatie werd bijna niet uitgevoerd.

Nieuwsgierig geworden naar alle resultaten?

In de onderzoeksrapportage leest u handige tips en adviezen van onze Innovatie Manager Martijn Brinkman. Ook kunt u testen hoe het gesteld is met uw ICT-beveiliging.

Download nu

Download nu het benchmarkonderzoek AVG